Как се консумират коктейлни скариди
Kako se konzumiraju koktel škampi
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се консумират коктейлни скариди

Как се консумират коктейлни скариди

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Скариди на шишче
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Скаридите са сред най-популярните морски дарове и притежават завидна хранителна стойност. Богати са на много минерали. Така че, ако обичате па похапвате скариди, то това е много здравословен избор.

Етикетът на масата е много важен, а когато на масата е сложена чиния с нещо с черупка, спазването му става почти невъзможно. С вековете поведението на масата и изискванията неимоверно нарастват.

Идеята за правила по време на хранене се появява за първи път в едно произведение на Еразъм от 1530 г., наречено "За цивилизоваността на децата". В него авторът обяснявал елементарните правила за хранене и това, което не трябва да се прави на масата (като например правилото, че веднъж сдъвкана, храната не бива да се изплюва обратно в чинията).

Скариди

Но най-основният въпрос, когато става въпрос за така обичаните коктейлни и изобщо всякакви скариди, можещи да се намерят вече в менюто на всеки уважаващ себе си ресторант, е как да се консумират.

Ако не знаете как да го правите или ви се струва, че не го правите както трябва, поради изумените погледи на останалите, не се притеснявайте. Тук ще намерите съвети как да се насладите на деликатния и специален вкус на скаридите.

Коктейлни скариди на шиш

Как да ядем скариди

Скаридите се ядат с ръце или с виличка за морски дарове, с три зъба и къса дръжка – в зависимост от начина на сервиране. Пържените скариди се консумират с нож и вилица, а ако не са им махнати опашките, може да ги ядете и с пръсти. Ако са ви сервирали скаридите на клечки, то тогава те се топят в сос и се ядат от клечката.

В различните държави има различен етикет относно консумацията на морските дарове и по-специално тази на скаридите.

Поначало азиатците ги консумират главно с ръце, като често може да видите как някои направо осмукват главите на приготвените на пара скариди. Пържените пък се ядат цели, като се махат единствено опашките.

В Тайланд например, както и в редица други азиатски страни, в супата от скариди те се поставят напълно непочистени. За да ги изядете, трябва да бръкнете в горещата супа и да смучете, докато бульонът се стича по брадата ви. За азиатците това е напълно нормално и дори показва, че оценявате подобаващо поднесеното ви ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest