gotvach.bg»Статии»Кулинария»Как да почистваме спанак, лапад и киселец

Как да почистваме спанак, лапад и киселец

Почистване на зеленчуци
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Ако се поразтърсим в различни рецепти, независимо дали постни или месни, ще установим, че едно нещо почти винаги липсва. Обяснени са какви са продуктите, колко се слага от всичко, в каква последователност се добавят, дори как да се нарежат и в какъв съд да се съберат, но никъде не намираме информация за почистването.

За една начинаеща домакиня тези неща не са толкова „ясни” колкото ни се струва. За онези, които имат повече опит това е процес, който няма смисъл от споменаване. Все пак да уточним, че всичко, което се добавя в ястието като продукти, освен сухите подправки и мазнината, трябва да се измива предварително и да се почиства.

Дори месото, когато го добавяме към гозба, предварително хубаво се измива. Все пак идва от магазин, преди това е било в склад, преди това пък не е било пакетирано. Пипано е от различни и много хора и макар повечето да са били с ръкавици, добре е предварително да го измием.

Зеленчуците също се подготвят – повечето от тях се белят, което успява да премахне частта, която е най-замърсена. Но как се почистват онези листни зеленчуци, на които не се премахва нито един слой?

Киселец

Такива са например спанак, лапад и киселец. Почистването им е съвсем лесно. Хубаво е да си ги накиснете във вода за 20 минути, за да не миете всяко листо по отделно – ще отнеме твърде много време.

В голям съд слагате всички листенца и пълните с вода. По този начин се отмива и пръстта, ако има такава. В случай, че във водата има много песъчинки, повтаряте процедурата.

След това е необходимо да поотцедите зеленчуците. Същинската част идва, когато започвате да режете зеленчуците. На спанака се премахват корените (ако сте си купили такъв с корените) и по-голямата част от стъблата, тъй като са твърди. Целта е да остане самото листо.

При лапада и киселеца се маха твърдата жила в средата на листото (в случай, че има такава) и след това се нарязва и започвате същинската част на готвенето. Можете и да не ги премахвате, ако ще режете зеленчуците на ситно, но ако остане и после се дъвче по-трудно от останалото, усещането е неприятно.

Лапад

Ако се съмнявате в чистотата на почвата, където са раснали зеленолистните зеленчуци, може да накиснете листата във воден разтвор от вода с малко оцет. Нека киснат така 1 час, след което е необходимо да ги измиете.

И не на последно място е нужно да споменем, че нито спанакът, нито лападът и киселецът издържат продължителна кулинарна обработка. Най-податлив на готвене е спанакът; на лапада са му необходими едва няколко минутки, а киселеца е добре изобщо да не подлагате на високи температури и да го консумирате пресен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Веселка Ганежа
Веселка Ганежа
03.04.2014 17:59
При продължително киснене(повече от 20мин.)листните зеленчуци губят голяма част от полезните си качества.
1
1