gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вреди от приема на сорбитол - Е420

Вреди от приема на сорбитол - Е420

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Сорбитол
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Сорбитолът е заместител на захарта. Можете да се срещнете и под скромното наименование Е420, но и като хексанхексол. Представлява висш алкохол със сладък вкус, получен от глюкоза.

За да бъде намалено количеството на захарта в даден продукт, производителите често я заменят с различи подсладители. Те са любими на пазещите диети, тъй като имат в пъти по-ниско съдържание на калории, а у не увреждат зъбите.

Има овлажняващо свойства и намира приложение в месопреработването. Но положителните му черти спират до тук.

Подсладители

Подстадителят сорбитол – Е420 има идентична и по-голяма от захарта сладост и се използва като заместител в същите количества в храните.

Той се отнася към стабилизаторите, които се добавят в хранителните продукти за запазване на консистенцията и вискозитета им. Свойствата му се доближават до тези на пектин.

Е420 се употребява избирателно в медикаменти, тъй като има способността да променя свойствата на лекарствата. Възможно е те да придобият токсични свойства. В САЩ сорбитолът дори се отнася към опасните за човека и човешкото здраве вещества.

Бебешки храни

Не е разрешен за детски и бебешки храни, тъй като може да предизвика стомашни смущения, както и обриви, ако детето е алергично.

При по-големи количества при възрастни индивиди може да доведе до дискомфорт в областта на стомашно-чревния тракт и засилено образуване на газове. Възможно е да подейства и като разхлабително.

Дозата, допустима за денонощие, с която организмът може да се справи, е 50 гр. от веществото.

Други отрицателни последици, които могат да сполетят употребяващите сорбитола, са раздразнение на лигавиците в организма, както и неблагоприятни въздействия върху зрителните органи.

При продължителен прием на добавката количеството на Е420 се натрупва в организма и може да доведе до диабетна ретинопатия и увреждане на клетъчните функции в организма.

Хранителната добавка масово се употребява в сладкарското производство и най-вече при това на диетични храни. Сорбитолът се използва и като заместител на захарта при диабетиците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest