gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво да правим с пресеченото мляко

Какво да правим с пресеченото мляко

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Мляко
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Когато купувате прясно мляко от магазина, то е минало през сложен преработвателен процес. След като е механично пречистено, то се пастьоризира на 98 градуса по целзий, при което измира остатъчната микрофлора.

Поради това, купеното мляко има по-дълъг период на трайност, от млякото, добито и съхранявано в домашни условия. Производственото ни дава и по-голяма гаранция за качество, и най-вече чистота.

Въпреки това, в редки случаи, част от микрофлората остава, или се развива наново. Това би станало, ако купеното мляко се съхранява на топло място. Така, оцелелите елементи се развиват и в крайна сметка развалят млякото. Те не са опасни.

Чаша Мляко

Ако обаче са се развили, в следствие на прекалено дълъг период на престой в хладилника, и особено ако има гнилостен мирис и лош вид, то млякото наистина трябва да се изхвърли.

Разликата е, че докато оцелелите бактерии в скоро пастьоризираното мляко са предимно "диви" млечно кисели от заобикалящата ни среда, във втория случай виновниците за развалянето са патологични микроорганизми, които са опасни за здравето ни.

Пресечено Мляко

Когато купеното от магазина, пастьоризирано и правилно съхранявано, в срок на годност по дата на опаковката мляко ви се пресече, но няма лош мирис и вкус, а само леко кисели, спокойно може да не го изхвърляте и да го оползотворите. От него можете да направите извара, да правите теста, палачинки, заливки и др. Развилите се в него бактерии са тези, които нормално подквасват млякото.

Много е важно обаче да се знае, че подобни процедури не се правят с домашно мляко. Домашно мляко, съхранявано повече от 3-4 дена в хладилника, започва да се разваля. И съответно, трябва да се изхвърли.

Прясното мляко от магазина може да е годно до 10 дни, ако се съхранява в хладилника. Когато го употребявайте, след това добре го затваряйте. При него не е нужно дори да се подварява. При домашното, дори да го подварите, няма как да сте на сто процента сигурни, че не съдържа бактерии, устойчиви на високи температури. По този начин убивате само най-активната част от тях.

Ако започнете да прехвърляте купеното мляко във ваши съдове, ще го заразите с бактерии, които нормално обитават повърхността на тенджерите. Същото ще се случи дори от въздуха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest