gotvach.bg»Статии»Кулинария»Да почистим загорялата печка

Да почистим загорялата печка

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Почистване на фурна
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Ако редовно почиствате фурната след употреба, няма да ви се наложи да стържете загорялата мазнина по стените и по стъклото на печката.

В тези случаи можете да се справите само с помощта на един лимон – нарязвате го на резенчета и с тях натърквате стените на фурната. След това се измива с кърпа, натопена в топла вода, а след това се избърсва със суха кърпа.

Но ако всеки път след като готвите нещо, ви мързи да почистите фурната, върху стените и върху стъклото й ще се натрупа загоряла мазнина, която е много трудна за отстраняване.

Готварска печка

Затоплете фурната до 50 градуса, изключете я и измийте стените й с разтвор, приготвен от една част топла вода и три част оцет.

Този разтвор ще помогне не само за отстраняването на мазните петна, но и за отстраняването на неприятната миризма. След това фурната се измива с топла вода и се избърсва със суха салфетка.

Вместо оцет можете да използвате сода бикарбонат – 100 грама на един литър вода. Но ако мазнината е толкова загоряла, че не може с нищо да я изчистите, ще ви помогне средство за миене на съдове.

Препарати за фурна

Сложете на дъното на фурната метална купа с малко вода, добавете почистващото средство и включете фурната на 100 градуса. Оставете за половин час и не отваряйте вратата на фурната през това време.

Водните пари, които ще се образуват от кипенето на водата, ще помогнат за разтварянето на мръсотията. Изключете фурната и я изчистете с гъба и топла вода.

Друг вариант да се справите с мръсотията във фурната е да напръскате всички стени с оцет, да оставите за 1 час и след това да я измиете с четка.

Стъклото на фурната се почиства със сода, която се поръсва отгоре и се покрива с малко топла вода до образуване на гъста каша. Оставя се за 15 минути и след това мръсотията се отстранява лесно с мокра кърпа.

Решетката на фурната се чисти със сода и вода. Лесно се отстраняват загорели мазнини от фурната с помощта на смес от настърган сапун, сода и оцет. Сместа се оставя да действа 20 минути и след това се измива с мокра кърпа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest