gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни помощници срещу йо-йо ефект

Храни помощници срещу йо-йо ефект

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Срещу Йо-йо ефект

Йо-йо ефектът се изразява в това, че след като успеете да свалите излишните килограми, те след това отново и отново се връщат. Гладуването или нискокалоричните диети са добра подготовка за йо-йо ефект.

Докато вие мислите, че отслабвате, организмът ви просто се приспособява и намалява скоростта на обмяната на веществата, за да се справи с малкото храна, която му осигурявате.

Промяната на метаболизма обаче води до унищожаване на ефекта от диетата. Ограничението на калориите намалява мускулния тонус, което допълнително забавя метаболизма. Ефектът на йо-йото личи по неестетичната форма на ръцете над лакътя.

Вместо да подлагате тялото си на изтощаваща диета или на пълна липса на храна, отслабнете с дългосрочна програма за намаляване на теглото.

За да избегнете йо-йо ефекта, не пропускайте закуската. Можете да излъжете йо-йо ефекта и един от начините за това е да губите теглото си бавно.

Йо-йо ефект

Така тялото ви ще получава достатъчно енергия и ще изгаря по-малко белтъчини. След като отслабнете достатъчно, не започвайте да се тъпчете, защото отново ще качите.

Храни срещу йо-йо ефект

Някои храни ще ви помогнат да се преборите с ефекта йо-йо. Рибата, млякото и млечните продукти, месото без мазнини, плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите продукти ще ви помогнат да запазите постигнатото с диета и упражнения.

Намалете, а най-добре забравете за мазните и сладките храни. Ако не можете без шоколад, хапнете малко, но не изяждайте повече от 100 грама седмично.

Сред най-добрите продукти в борбата с йо-йо ефекта са киселото мляко и всички видове зеленчуци и плодове, с изключение само на бананите и гроздето – с тях не бива да се прекалява.

Киселото мляко е подходящо за закуска и десерт, можете да го допълните с една чаена лъжичка мед или сладко, или пък с пресни плодове.

Може да се ядат и сушени плодове, но в ограничено количество, тъй като съдържат доста захар. Поне веднъж дневно трябва да изяждате голяма свежа салата. Трябва да внимавате само с консумацията на авокадо и маслини, защото те съдържат повече мазнини, но за останалите зеленчуци няма ограничения.

Храни срещу Йо-йо ефект

Пилешкото и пуешкото месо са най-подходящи за менюто ви, ако искате да се предпазите от йо-йо ефекта. Ястията и салатите с тофу също ще ви помогнат да задържите постигнатите от диетата резултати и да не качвате килограми.

Пийте повече вода – това е много полезно за тялото, особено ако пазите диета. Преди хранене изпивайте 1 чаша вода със стайна температура – това ще намали желанието ви да се натъпчете.

За да се предпазите от рязко качване на килограми, ще ви помогнат и тези диетични предложения за:

- зелеви супи;

- диетични палачинки;

- диетични запеканки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest