Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Идеи за красиви плата

Идеи за красиви плата

Плато
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Украсата на плата може да бъде отделно направена с помощта на зеленчуци или с продуктите, използвани в платото. Но можете да не добавяте нищо, просто внимателно да подредите продуктите в чинията.

Шунката може да я подредите като фунии –всяко парче навивате внимателно. След това във всяко парче сложете половин краставица, като целта е да бъде отрязана на дължина.

Друг начин е във вече оформените фунии да сложите с помощта на шприц млечна салата. Така ще оформите цвете, после за дръжка може да сложите листа от зелен лук или стръкове магданоз.

За да стане истински ефектно, важно е да подредите продуктите в платото симетрично. От двата края на чинията сложете един и същ продукт, след което с всеки следващ продукт слагайте и от двете страни.

Плата

Можете да си напълните парчетата шунка с някаква салата – руска, млечна. После завивате парчетата като пурички – целта е да станат не много високи около 3 – 4 см. Следва да ги наредите в чиния – легнали или прави, както ви харесва.

За да станат красиви платата, подреждайте продуктите по цветове. Започнете с един цвят колбас, след това следващ и т.н. Ако предпочитате да бъдат по-различни платата, наредете ги хаотично, но отново с някаква идея – шунка в четирите края на платото, от лява на всяко парче еднакъв продукт и т.н.

Плато Зеленчуци

Оформете като осмица палтото – използвайте салам или някакъв друг колбас. След това във вътрешната страна на двата образували сте кръга слагате парчета кашкавал, шайби яйца, някакъв друг колбас и т.н.

Ако използвате топено сирене на триъгълници, разположете 4 броя – целта е върховете на сиренето да се допират. След това между сиренцата може да нередите всякакви продукти, които желаете.

С помощта на половин зелка и клечки за зъби, оформете различно плато – нанизвате продукти на клечката, като шишче и забождате върху зелката. Целта е цялата зелка да бъде покрита с импровизираните шишчета, да не се вижда зелката.

Красиво плато се прави и с рибни деликатеси – 4-5 вида риба (веяна, солена, пушена, риба тон от консерва, топло-пушена). За да стане ефектно и неустоимо на вид дори за не толкова големи почитатели на рибните ястия, наредете в платото измити и подсушени листа от зелена салата.

Красиво Плато

Върху всяко листо подредете рибата, отгоре украсете с тънки кръгчета червен лук, малки и тънки парченца лимон. В средата на платото поставете издълбана питка и напълнена с хайвер, която пък можете да украсите с накълцани черни маслини.

Между листата с риба сложете по една малка топка масло, поръсена с копър или магданоз. Не забравяйте и препечените филийки хляб – нека да бъдат малки и тънки, а защо не и кръгли, разпределени по периферията на платото.

Допълнителна украса са резени лимон, завити на спирала или като розичка, както и такива, направени от морков. Целта е да има повече цветове, защото ако в облеклото това е признак на лош вкус, в храната шарената порция е наслада за очите и предварително усещане за вкусната храна, която предстои да консумираме.

Както е известно храната първо се възприема с очите, после с носа и накрая с небцето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest