gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Многобройните ползи от млечната суроватка

Многобройните ползи от млечната суроватка

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Млечна Суроватка
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.
Виж ››

Масово сред хората е разпространено мнението, че млечната суроватка е отпадъчен продукт. Това обаче изобщо не е така. Млечната суроватка е много полезна, с богати хранителни стойности и е широко използвана като козметичен продукт.

Различните видове суроватки се различават главно по вкуса. Те са сладки и кисели. Сладките се получават при производство на твърди сирена, докато киселите вкусове са типични за производството на така наречените кисели сирена и пресована извара.

При производството на хранителни продукти, от суроватка се приготвя известното сирене рикота и кафявите сирена. Белтъкът й пък се използва за изготвяне на протеиновата хранителна добавка за билдери. Този белтък ежедневно се влага и в детски храни.

Суроватка

В производството на напитки, много от тях са изработени на принципа на суроватката.

Млечната суроватка се приготвя лесно в домашни условия. В тенджера поставете литър мляко. Оставяте го да кипне, след което добавете сока от един среден по големина лимон. Разбъркайте бързо и свалете съда от огъня. Когато млякото се раздели на извара и суроватка, прецедете през тензух, марля или сито, течността. Това всъщност е суроватката.

Мляко

Ползите от млечната суроватка са неоспорими. Тя помага при лечение на заболявания на храносмилателната система, като нормализира чревната микрофлора, забавя газообразуването и гнилостните процеси. В съдържанието си има голямо количество витамин В. Поради това може да се употребява като успокоителна напитка.

Изобщо всички напитки, произведени на нейния принцип, действат благотворно на нервната система. Освен витамин В, суроватката притежава богата гама от редица витамини и минерали в състава си, които действат общоукрепващо на организма. Намалява стомашните секреции и помага при затлъстяване.

Освен за здравето, млечната суроватка е полезна и за красотата. В последните години козметичния пазар бе буквално залят от продукти, съдържащи в състава си млечна суроватка.

В нея са открити фактори на растежа, които доказано регулират процесите на растежа и възстановяването на клетките. Освен това този продукт има антиоксидантна и регенерираща активност, която забавя процеса на стареене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest