Репей
BurdockČičak

Репей

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641646k
Репей
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-20%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
175.00 лв.
140.00 лв.
Виж ››

Репей /Arctium lappa/ е двугодишно тревисто растение с изправено, грапаво и силно разклонено в долната си част стебло, което достига височина до 2 метра. Коренът на репея е дебел и вретеновиден, отвътре бял, а отвън сиво-кафяв. Приосновните листа на репея са едри, неравномерно назъбени с яйцевидна форма, зелени в горната си част и светло-сиви в долната си част с множество власинки.

Горните листа на репей са последователни, по-дребни и зелени. Цветовете на растението са червено-виолетови, в редки случаи бели. Плодовете са леко сплескани плодосемки в хвърчилка. Репеят расте полските и предпланински райони, из гори, храсталаци, влажни и мочурливи места.

Репеят е популярен със своите закривени кукички, които лесно се залепват към дрехите. Всъщност латинското наименование на репея Lappa означава „да се хвана“. През 17 век Кулпепер установява, че билката е традиционно лечебно средство при подагра, камъни в бъбреците и треска.

Репеят е бил харесван и от Шекспир, който го споменава няколко пъти в пиесите си. Местните американци използвали растението за храна, дори приготвяли бонбони от него. Като лекарство репеят е бил използван от чероките за лечение на ревматизъм.

Състав на репей

Растение Репей

Репеят съдържа инулин, протеини, полизахариди, органични киселини, горчиви, слузни, смолисти и дъбилни вещества, фитостерин, танини, мазнини, гликозиди, соли на калций и магнезий, флавоноиди, сапонини, голямо количество желязо, витамин С. Семената на репей съдържат основни мастни киселини, витамини А и В2. Коренът съдържа химикали, наречени полиацетилени, които имат противовъзпалителни и антигъбични свойства.

Събиране и съхранение на репей

Корените на репей се вадят през ранната пролет или през есента. Измиват се под течаща вода, нарязват се на части и се изсушават на сянка. Правилно изсушените корени са крехки и се чупят лесно, отвън са тъмнокафяви, а сърцевината им е сиво-жълта с горчив вкус, но без мирис. Изсушеният репей трябва да се съхранява в проветриво помещение.

Ползи от репей

Коренът от репей има редица ползи за здравето. Това е билка, която е известна със своите лечебни свойства от векове. В традиционната китайска медицина се използва за лечение на множество заболявания.

Стъбло на Репей

Листата обикновено не са толкова ефективни, колкото корена, но и двете могат да се използват по идентичен начин. Листата от репей са особено ефективни за стомашни проблеми и лошо храносмилане, освен това стимулират апетита. Коренът се използва и като зеленчук в Япония, но същевременно се смята за най-важната част от билката.

Използва се като средство за изчистване, за отделяне на отровите от организма, при кожни проблеми, артритни болки. В Китай семената от репей се използват за лечение на плеврит и настинка, която протича със суха кашлица и възпалено гърло. В Индия и Русия билката е популярно средство за лечение на рак.

Най-общо репеят стимулира обмяната на веществата; има диуретично и потогонно действие; регулира кръвното налягане и захарта; унищожава токсините в кръвта; помага при хемороиди, акне, косопад, подути лимфни възли, разширени вени, чернодробни заболявания; стимулира секрецията на жлъчка; премахва пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур; използва се при лечение на дерматити, екземи, себорея; помага при чернодробни заболявания. Смята се, че репеят има противотурморно действие при чернодробни заболявания.

Маслото от репей е отлично средство за подхранване на миглите и ноктите. Освен това е незаменимо средство и в грижите за косата. То усилва капилярното кръвообращение и възстановява обмяната на веществата в кожата на главата, като същевременно укрепва и подхранва корените на косата.

Използвайте масло от репей при:

- цъфтеж на косата;

- за подхранване на изтощената коса;

- при наличие на косопад и пърхот;

- за възстановяване на блясъка на косата.

Народна медицина с репей

Реоей (Arctium lappa)

За да си направите запарка, са ви необходими сушени корени от репей. 2 ч.л. смлени изсушени корени се заливат с 400 мл вряла вода, варят се около 5-6 минути и се оставят да престоят 6 часа, след което се прецеждат. Пие се по 100 мл от запарката, 3 пъти дневно преди хранене.

Извлек от семена на репей се прави като 1 ч.ч. леко счукани семена се заливат с 400 мл студена вода и се оставят да престоят така една нощ. На сутринта извлекът се прецежда и се пие по 100 мл, 3 пъти дневно преди хранене.

Вижте още за какво е полезен чай от репей.

Вреди от репей

Репеят не бива да се употребява от кърмачки и бременни жени. Не се препоръчва при диария. При допир до кожата може да причини раздразнение и зачервяване. Препоръчва се да се прилага под лекарски надзор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес