Умно комбиниране на храни
Cleverly Combining Foods
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Умно комбиниране на храни

Умно комбиниране на храни

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Комбиниране на храни
Закачалка за торби за боклук
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
Виж ››

Правилното комбиниране на храните всъщност означава да ги консумираме по здравословен начин. Така се дава възможност на храносмилателната система да работи правилно и с оптимална ефективност.

Принципът на схемата се гради на факта, че всяка храна съдържа определени хранителни вещества. Някои от тях са пасивни (инертни) при наличието на други хранителни вещества, а други реагират помежду си и причиняват смущения в храносмилателния процес.

Всяка група от тях съдържа основните хранителни вещества, но в различни съотношения, като това, което е доминиращо, определя целия храносмилателен процес. Безразборният прием води до конфликт между тях, водещ след себе си редица проблеми.

Умното комбиниране на храните въобще не е трудно. Просто трябва да не се смесват въглехидрати (скорбяла и захари) с протеини (белтъчини) и кисели плодове по време на едно и също хранене.

Основни правила при комбиниране на храни

- До 12 часа на обяд не се консумира нищо друго освен плодове. Те са естествен и най-добър сладкиш;

Плодове

- Прясната салата трябва да е приготвена от сезонни плодове или зеленчуци и трябва да е редовно в менюто. При всяко ядене тя и свежите продукти е най-добре да съставлява 70% от менюто, а концентрираният продукт като хляб, ориз, картофи, бобови култури, ядки - едва 30%;

- Киселото мляко се яде самостоятелно или в комбинация с прясна зеленчукова салата. Без хляб, ориз, картофи, ядки и плодове;

- Вареното прясно мляко и варено, печено и пържено месо не се употребява. Те са токсични. Може да се приема ограничено количество сурово прясно мляко, но не пастьоризирано - най-добре е да е козе, а месото - алангле, т.е. полусурово. То никога не се яде с хляб, картофи, ориз, сирене и мляко. Съчетава се само с прясна зеленчукова салата;

- Шоколад, сладолед, торти и др. (ако не могат да се избегнат) се приемат самостоятелно, без да се смесват с нищо друго. След такъв прием на следващия ден се провежда разтоварващ плодов ден;

- Белтъчни и въглехидратни храни не се смесват на едно ядене. Белтъчините изискват киселинен смилателен сок, а въглехидратите - алкален. Абсолютно несъвместими;

- Въглехидратните храни се комбинират помежду си;

- Белтъчните храни, т.е. протеините, не могат да се комбинират помежду си;

- Плодове и зеленчуци не се смесват;

- След консумация на плод трябва да мине половин час, за да се яде каквото и да е друго. След консумация на банани - 45 минути;

Боб

- Когато консумирате храна, едва след 3 часа могат да се приемат плодове;

- Оризът се консумира неполиран, най-добре кафяв ориз и само с прясна салата;

- Сирене се яде с прясна салата, но без хляб, картофи или ориз;

- Ядки се комбинират с прясна салата, но без хляб, ориз, картофи, сирене;

- Бобовите култури фасул, леща, грах, соя се ядат с прасна салата, но без хляб, ориз, картофи, сирене, ядки;

Организмът ни не е пригоден да смила повече от един вид храна с висока концентрация. А всяка храна, която не е плод или зеленчук, е концентрирана. Това са основните принципи на разделното хранене, което се счита за един от най-утвърдените, признати и здравословни режими на хранене.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
46
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Рогача
Рогача
28.09.2021 13:17
" Бобовите култури фасул, леща, грах, соя се ядат с прасна салата, но без хляб, ориз, картофи, сирене, ядки;" -------------- Как така без хляб??? Бобовите култури, фасул, боб, леща като сготвим ги ядем с хляб. Ние така сме отраснали. И нямаме проблеми със стомаха. Не си представям да наготвя боб супа или пък леща и да ги ям без хляб....... да сърбам супата без хляб...хехче аз не мога да се наям така. За мен това не е вярно.
Също и сирене, прясно и кисело мляко с хляб. Сирена попара или попара с прясно мляко или кисело мляко. Така са се хранели прадедите ни векове наред! И са били почти столетници с тия попари!
Просто организъмът ни еволюира и се научава да смила повече от един вид храна с висока концентрация. При това без да се създава никакъв дискомфорт. Аз не съм имал никакъв дискомфорт при готвено боб супа,яхния или супа леща с хляб, на попари. Или пък млечни продукти с хляб. Сирене, кашкавал, кисело мляко, прясно мляко, с хляб. Ние така сме израстнали почти всички. И не само ние ами и предишните поколения. Също и комбинацията месо с картофи не трябва да е сред забранените. Много добре се комбинира, няма дискомфорт след тяхната консумация и е супер приятно и вкусно.
ПС: за мен единствените строго забранени за комбиниране поради опасност от натравяне са: риба с мляко или гъби или яйца.
Вече има добри и лоши комбинации и всеки си преценява сам за себе си кое му е добре и кое не, но определено тия по горе за които писах НЕ са сред лошите комбинации...и това се е доказало през вековете.
1
0
Надежда
Надежда
21.05.2014 10:48
Вареното прясно мляко и варено, печено и пържено месо не се употребява. Те са токсични.а месото - а лангле, т.е. полусурово.
Я ми разяснете това. Що за глупости има в тази статия. Моля ви.
Нали казвате, че не трябва да се смесва протеин и въглехидрат. А фасул, грах, соя нямат ли и от двете.
4
1
буу
буу
21.08.2013 15:04
лупи, месото е токсично, когато едновременно с него се приема и прясно мляко! пише го ясно, погледни по добре. освен това научи значението на думата ''токсичен'' и след това се озадачавай, защо тортата не е, а месото е :)
0
0
Sponko
Sponko
21.06.2013 15:54
Имам желанието Монахиня да с факти - (нетъпотия)
След като това е такава и ние останалите да си имаме представа , за това което ще помогне ...
1
4
лупи
лупи
22.05.2013 17:52
Това са почти всички принципи на разделното хранене. Само ме озадачи как месото е токсично, а тортата не! :)
2
1
Пфф...
Пфф...
14.05.2013 17:49
Ако някой тръгне да си съставя режим според тези правила доста зор ще си даде.
2
0
Монахиня
Монахиня
28.04.2013 13:03
Пълни тъпотии...
1
1