gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Отново картел при олиото

Отново картел при олиото

MarianeMariane
Джедай
2579574k
Олио
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Само пет години след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) доказа картел на пазара на олио, трима от основните производители отново са обвинени в картелни споразумения е незаконни търговски практики.

През 2008 година на 13 фирми от сектора беше наложена санкция в размер на 2 милиона лева, която през 2010г. беше намалена на 893 хиляди лева с решение на Върховния административен съд.

Картел при Олиото

С максимален размер на санкциите бяха наказани производителите „Калиакра“ АД, „Бисер Олива“ АД и „Папас олио“. Сред глобените производители бяха още „Звезда“ АД, „Зърнени храни България“ АД, „Олива“ и други.

Сега на прицел на КЗК отново са фирмите „Калиакра“ АД, „Бисер Олива“ АД и „Звезда“ АД, които са обвинени в сключване на забранени споразумения с основните си дистрибутори, с цел пряко повлияване на продажните цени на рафинираното слънчогледово олио.

Отново картел при олиото

Допълнително се е целяла разпределянето на пазари на непазарен конкурентен признак, под формата на ограничаване на територията на дистрибутора.

Производството на КЗК е образувано след направен секторен анализ на конкурентната среда на пазарите, производството и търговията с маслодаен слънчоглед и рафинирано, бутилирано слънчогледово олио. От комисията са разгледали основно клаузите в договорите за дистрибуция между доставчиците и основните им дитрибутори.

Поради обстоятелството, че между участниците в трите разглеждани дистрибуторски мрежи липсва връзка, от КЗК са взели решение да се продължи разследването на картелното споразумение в три отделни производства.

По закон определенията на КЗК не подлежат на обжалване. Засегнатите страни имат право да отправят възражения или да бъдат изслушани на закрито заседание в срок от 30 дни. Закона за защита на конкуренцията предвижда и възможността ответните страни, заедно или поотделно да предложат различни задължения, които да доведат до спирането на картелните споразумения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest