Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лук и репички против пролетна умора

Лук и репички против пролетна умора

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Репички
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

С настъпването на пролетта идва периодът, в който много хора се оплакват от пролетна умора. Те се чувстват отпаднали, постоянно им се спи, но в същото време имат проблеми със съня.

Пролетната умора се допълва също така от загуба на апетит и често главоболие. При пролетната умора настъпва объркване на биоритмите.

Затова се препоръчва през пролетта да се премине на така наречените зелени храни против пролетна умора – различни видове свежи салати, пресни зелени подправки, други видове зеленина като коприва, лапад, киселец. Всички те съдържат важни за здравето на човека вещества.

Зелен Лук

В този период лукът и репичките са много полезни за организма, тъй като са в състояние да го изкарат от пролетната умора и да го заредят с енергия.

През пролетта умората е предизвикана и от дългия период на консумация на месо и месни продукти. Липсата на достатъчно витамини, които се съдържат, например в репичките и в лука, водят до пролетна умора.

Репичките са извънредно много богати на различни витамини. Освен това те съдържат много калий, натрий, калций, фосфор, магнезий, желязо. Салата, в която има репички, действа възбуждащо на апетита.

Репичките съдържат много витамин С – почти толкова, колкото и цитрусовите плодове. Те съдържат също така витамин А и витамини от групата В, които са важни за добрата работа на нервната система.

Салата Лук и Репички

Репичките действат пречистващо на организма, те спомагат за изхвърлянето на токсини и болестотворни микроорганизми от тялото. Затова се препоръчва в салатите през пролетта да се слагат повечко репички, както и лук.

Лукът има много полезни свойства. Той нормализира храносмилането, предпазва от настинки, грип и други вирусни заболявания.

Консумацията на лук регулира кръвната захар и кръвното налягане, пречиства кръвта и подобрява работата на нервната система. Освен това лукът ускорява обмяната на веществата.

Ако в началото на пролетта включите в менюто си повече салати с репички и лук, ще усетите, че пролетната умора бързо ще си отиде или изобщо няма да се появи.

Както виждате, им начини да се справите с неразположенията през пролетните месеци. Чудесни храни против пролетна умора са салата с лук и лапад, салата с рукола и всякакви рецепти с киселец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest