gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Симптоми при предозиране с кофеин

Симптоми при предозиране с кофеин

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Кафето съдържа много кофеин
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Индустрията, занимаваща се с кофеин, е мащабен бизнес, лежащ на раменете на многобройните му потребители, консумиращи го под формата на сутрешното си кафе или сода. Потребителите на кофеина обаче игнорират разрушителното му влияние върху организма.

Това вещество може да се намери в кафето, шоколада, чая и други продукти, познати като болкоуспокояващи, като ацетаминофена и аспирина. Използва се и при друго лекарство - антихистамин, което е срещу сънливост. За пристрастените към кофеин, незабавното спиране на приема на обичайните дози води до главоболие, продължаващо от няколко дни до седмица, или повече, в зависимост от степента на зависимост. Това е само един от симптомите, свързани с кофеина.

Сутрешната чаша кафе е задължителен ритуал на милиони хора по света. Много от нас не си представят да започнат деня си без ароматната напитка и това е напълно нормално. Но когато вместо 1, изпиваме по 4-5 чаши кафе на ден, могат да се появят странични ефекти, някои от които доста тежки.

Кофеинът оказва пряко действие върху централната нервна система. Той е известен стимулатор и може да премахне за кратко сънливостта и умората, възвръща остротата на мисълта. В малки дози е полезен, но при пристрастяване се появява състояние, известно като кофеинизъм.

Какво представлява кофеинизмът?

Кофеинизмът е опасно състояние и представлява кофеин предизвикана тревожност. Това е засилваща се форма на кофеиново отравяне и може да се получи след прием на големи количества кофеин за 4 или повече седмици. Основният симптом е нарастващото желание за прием на все по-големи и по-големи дози кофеин, без значение от източника.

Симптоми при предозиране с кофеин

Пристрастените хора изпитват физически неразположения като главоболие, напрежение в мускулите, безпокойство, нервност, замаяност, запушен нос, повдигане, преумора, треперене и раздразнителност. Това са само част от страничните ефекти на кофеина, които се срещат при повечето зависими. Те са по-скоро на психическа основа, отколкото на физическа, както се споменава и в книгата „Nutrition in Exercise and Sport” на Ирс Волински, публикувана през 1998.

Ограничаване на кафето при предозиране с кофеин

Предозирането с кофеин води до проблеми като:

1. Силни болки в корема

2. Вълнение

3. Объркване

4. Дехидратация

5. Тежко дишане

6. Треперене на мускулите

7. Повръщане, понякога даже и на кръв

8. Температура

9. Шум в ушите

10. Раздразнение

11. Ускорен пулс

12. Често уриниране

13. Пристъпи

14. Безсъние

15. Мастопатия

16. Безпокойство

Кофеинът е причина за създаването на ненужен инсулин в кръвта, което е потенциален здравословен риск. Има ефект и върху менструалния цикъл, като го прави по-болезнен от обичайното.

Има два основни странични ефекта от кофеина.

Първият се дължи на факта, че той е диуретик, т.е. течните продукти, съдържащи кофеин, водят до дехидратация, която пък от своя страна води до умора.

Вторият негативен ефект е, че той действа като стимулант.

Стимулантите са призрачните реактори, причиняващи стрес на тялото, без да го снабдяват с нужните му витамини и минерали. Така използваме наличните нутриенти и енергия, за да можем да се справим с това въображаемо препятствие.

Причиненият стрес е подобен на този, предизвикан от някаква неприятна житейска ситуация и индиректно това действа на сърцето и на физическото здраве на организма - и външно, и вътрешно. Външния ефект от кофеина се изразява в загуба на тегло, бледа кожа, влажни очи и др.

Чрез кофеина нутриентите, осигурени за разнообразните функции на организма, се преразпределят бързо, но имат дълготраен негативен ефект за здравето на човека. С цел избягване на този дефицит, на тялото му е необходим подходящият нутриент. Чак тогава, то ще се чувства добре, правейки по-лесно превъзмогването на кофеиновия ефект и чак след това - превъзмогването на самото пристрастяване.

Как да спрем кофеина?

Хората нямат нужда от кофеин, за да се чувстват свежи и бодри, а доказателство за това са предците ни, които не са познавали кофеина и въпреки всичко са успявали да се разсънят правилно.

Ако приемате прекалено много кофеин се опитайте първоначално да намалите дозите. Спрете ли кафето отведнъж, тялото ви ще изпита стрес и веднага ще реагира, като постоянно отвежда мислите ви към желаната чаша кафе. Заменяйте следобедното кафе с чаша сок или чай, като промените навика си. Ако много ви се допие кафе, изпийте чаша топла вода. Тя ще хидратира тялото и ще прочисти мислите ви.

Кофеин

Мнозина от нас пият кафе в желанието си за бързо енергизиране. Упражненията имат много добър ефект, затова ставайте и се раздвижвайте, особено следобяда, когато сънливостта взема връх. Те са отличен начин за намаляване на симптомите на кофеиновата абсистенция.

Ако искате напълно да ограничите кофеина, много внимавайте и за т.нар. скрити източници на кофеин. Четете опаковките на храните и се информирайте за възможните места, в които може да се намира съставката. Бъдете последователни в желанията си и не си давайте прекалено кратки срокове за спирането на кофеина, тъй като действието му е много силно и отнема известно време тялото да се пречисти от необходимостта към него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest