Овчарска торбичка
Shepherd's PurseRusomača
gotvach.bg»Статии»Билки»Овчарска торбичка

Овчарска торбичка

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Овчарска торбичка
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Овчарската торбичка /Capsella Bursa Pastoris/ представлява едно- или двугодишно растение с единични стъбла, високи до 60 см. При основите, розеткови листа на овчарската торбичка са продълговато обратно ланцетни. Стъбловите листа са последователни, продълговати, приседнали, цели или нарязани.

В основата си са стреловидни, много често стъблообхващащи. Цветовете на овчарската торбичка са бели, събрани в гроздовидни съцветия, които при плодовете силно се удължават. Чашката и венчето са четирилистни. Плодовете са шушулчици с много семена. Цъфти през месеците април-август. Овчарската торбичка се среща из ливади, пътища, поляни и ниви из цялата страна.

История на овчарска торбичка

Името си тази билка носи от един от най-използваните атрибути на овчарите – вълнената торбичка, заметната през рамо, в която носели своята храна и в която слагали събрани билки по време на пашата на овцете. В една легенда се разказва за овчарче, което пасяло своето стадо и междувременно свирело на кавал.

Веднъж покрай него минал болен ага, който не можел да ходи. Заслушал се той в хубавата мелодия и без да осъзнава направил няколко крачки. За награда богаташът напълнил торбичката на момчето с жълтици. Вечерта разбойници нападнали овчарчето, разкъсали торбичката и взели жълтиците, а него убили.

От кръвта му на това място изникнали стръкчета на чудодейно биле, което хората нарекли овчарска торбичка. Освен че тази билка спирала кръвоизливи, тя имала много други полезни свойства, от които се възползваме и до ден днешен.

Състав на овчарска торбичка

Билка Овчарска торбичка

Стръковете на растението овчарска торбичка съдържат пролин, холин, ацетилхолин, хистамин и тирамин. В състава на растението влизат още витамин С, диосмин, дъбилни вещества, етерични масла, инозит, смоли, захари, лимонена, ябълчна и винена киселина, алкалоиди, сапонини, флавоноиди, витамин К и др.

Събиране и съхранение на овчарска торбичка

Надземната част на растението овчарската торбичка се събира в периода на цъфтеж. Суши се на сянка. Изсушените стръкове представляват светлозелени стъбла с дребни бели цветове и неузрели плодчета. Дрогата на овчарската торбичка не бива да съдържа корени. Тя има характерна миризма и леко горчив вкус. Съхранява се на сенчесто, сухо и проветриво място.

Ползи от овчарска торбичка

Овчарската торбичка и препаратите, които я съдържат имат много добро кръвоспиращо действие при маточни кръвотечения и при хематурия /отделяне на кръв с урината/. Овчарската торбичка се използва при кървящи хемороиди, при кървене след нараняване, при кръвотечение от носа, кръвоизливи в стомаха и червата и др.

Чай от Овчарска торбичка

Доброто кръвоспиращо действие на овчарска торбичка се дължи главно на съдържащия се в билката диосмин. Овчарската торбичка има подчертано добро действие и при туберкулозно кръвохрачене. Водните извлеци от билката засилват съкращенията на маточната мускулатура, свиват кръвоносните съдове и имат леко хипотензивно действие.

Овчарската торбичка е ценно лечебно растение, което е важен помощник при всички външни мускулни заболявания. Подобно на имела, овчарската торбичка е регулиращо кръвообращението растение и се препоръчва както при твърде високо, така и при твърде ниско кръвно налягане.

Народна медицина с овчарска торбичка

Народната медицина горещо препоръчва употребата на овчарска торбичка при кръвохрачене, атеросклероза, трудно уриниране, заболявания на черния дроб, далака и бъбреците, както и като разхлабващо средство.

Овчарската торбичка се прилага под различни форми. Вътрешно се приема като отвара, приготвена от 2 с.л. наситнени стръкове от билката и 400 мл вряща вода. Варят се около 1 минута и се оставят да киснат в продължение на 8 часа. След прецеждане отварата се приема 3 пъти дневно, по 120 мл преди хранене.

Запарката се приготвя при същото съотношение, но без варене, а само се изкисва 2 часа. Билката се прилага външно като отвара за компреси и разтривки при наранявания и контузии.

Вреди от овчарска торбичка

Тъй като овчарската торбича засилва съкращенията на маточната мускулатура, тази билка е напълно противопоказна при бременност!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.7
51
44
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kalin Nikolov
Kalin Nikolov
22.04.2020 15:08
Защо не казвате нищичко за приложения на билката В КУЛИНАРИЯТА!?
Говоря най-вече като елемент на САЛАТИ...


Нима тя няма такива приложения!?
Особено сред хора от селските райони??
Значи глухарчето може да има (и това е известно),
а овчарската торбичка не са я слагали като че никога в салати...!?

Та, нали тя, на практика,
е безвредна..?
Или поне, към нея трябва да се отнасят с внимание единствено бременните жени (пардон - за тях само тя е напълно противопоказна)
Само те, обаче!...
2
0