Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храните и естрогена

Храните и естрогена

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Соеви продукти

Естрогенът или по-точно естрогените, са стероид—женски полов хормон. Свързани са с овулацията и сексуалното поведение на женските индивиди.

Те се съдържат и в мъжките тела, но в много по-малки количества. Именно поради този факт, учудващо за учените бе откритието, че в последните десетилетия естрогенните нива в мъжките тела рязко са се покачили.

За това покачване са виновни два основни фактора – навлизането в битовото ежедневие на химични съединения, имитиращи ефекта на естрогена (ендокринни разрушители), както и прекомерната употреба на храни с определени количества естроген.

Мляко

За връзките между храните и естрогена се говори отдавна, но все още няма единно мнение кои от тях наистина вредят и кои не.

На първо място обаче като естрогенни храни всички специалисти поставят прясното мляко и продуктите, чиято основна съставка е соята. И това не е учудващо.

Крави

Поради чудовищната индустриализация на съвременното фермерство, млякото се добива от крави, които се отглеждат в лабораторни условия и се поддържат почти целогодишно бременни, за могат да дават повече мляко.

Именно поради това и нивата на естроген, които се съдържат в тяхното мляко, са с много по-високи нива от обичайните. И те респективно попадат в телата на консуматорите.

Соя

Подобна е ситуацията и с пилетата (особено у нас), в чиито тела се вкарват стимуланти за растеж от изцяло естрогенен характер.

Естрогенни храни

Прост опит доказва влиянието на естрогена в млякото върху мъжете. След консумация на прясно мляко, нивата на серумния естроген и протоествогена осезаемо се увеличават.

Непосредствено след тази консумация нивата на тестостерон и на още два мъжки хипофизни хормона спадат, докато в същото време пикочните нива на трите естрогена – E1, E2 и Е3 са завишени.

Учудващото е обаче защо след поетото количество в мъжкото тяло не се наблюдава повишаване на по-активния естроген – естрадиол.

И от друга стана – при проведен идентичен тест с жени, след консумацията на прясно мляко, при тях не се наблюдава абсолютно никаква промяна в нивата на естрогена.

Смята се, че соевите продукти имат най-големи “естрогенно подобни ефекти”. Това е така заради високото съдържание на фитоествогени в тях.

Те представляват натурални вещества, имитиращи действието на естрогена със своята сходна химична структура с него.

Естрогенът има канцерогенни свойства. При жените оказва влияние върху развитието на рак на гърдата и матката, а когато превишава количествата си в мъжкия организъм, в него се търси причината за поява на рак на простатата.

Когато се синтезира в нормални количества обаче, естрогенът всъщност може да бъде изключително полезен за мъжете, тъй като този хормон се връзва с по-високите нива на защитаващите сърдечно-съдовата система липопротеини.

Това са сферични макромолекулни комплекси от липиди и протеини в кръвта, които извеждат холестерола извън тялото. Освен това естрогенът помага и за поддържането на работата на андрогените клетъчни рецептори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
55
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Таня
Таня
29.05.2014 20:41
Така и не разбрах кои са храните,с които трябва да се храним, за да не се повишава естрогена. Аз имам високи стойности и бих се радвала да зная.
14
0