Татул
DaturaTatula

Татул

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641646k
Татул
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-20%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
175.00 лв.
140.00 лв.
Виж ››

Татул /Datura stramonium/ представлява храстовидно растение от семейство Картофови. Има разклонено стъбло, което има лилав до тъмно зелен цвят.

Листата на татула са широки, на големина достигат до 20 см. Плодовете са зелени с яйцевидна форма, големи са колкото орех и имат шипове. Когато плодът узрее, се разцепва на четири части, всяка една от които съдържа червени семенца.

Когато се разрежат, тези семенца излъчват неприятен мирис. Татул цъфти през месеците май-септември. Разпространен е в цялата страна до 1000 метра надморска височина. Среща се в Америка, в диворастящ вид.

Татулът е едно от най-красивите растения за озеленяване на тераси и балкони. Наведените му /в някои случаи висящи/ цветове имат форма на фуния, тръба или тромпет и може да достигнат до 50 см дължина, а вечерно време изпускат опияняващ аромат.

Тревистите форми на татул се размножават със семена. Засяват се през февруари месец, пикират се неколкократно. Цъфтят в слънчева леха или голяма саксия. Многогодишните форми на татула се размножават с резници от пролетта до есента.

През зимата татулът се съхранява на хладно място с умерено поливане. Може да се държи на тъмно и студено място – до 4 °C с малко поливане, но такива растения цъфтят по-късно, а през пролетта им се прави дълбока резитба.

Татулът е силно токсично растение, което се използва като по-неприятната алтернатива на канабис и други нелегални наркотици, но точната доза за постигане на халюцинации е различна за всеки човек и не може да бъде определена. Дори няколко микрограма в повече може да доведат до смърт.

Състав на татул

Растение татул

Цялото растение и най-вече семената съдържат тропанови алкалоиди атропин, скополамин, хиосциамин. В състава на растението влизат още кумарини, фенолни киселини. Татулът съдържа алкалоиди като танин, кератин, датурин. Те предимно се съдържат в цвета и семената.

Събиране и съхранение на татул

Растението изниква по изоставени места и развалини, среща се като бурен в селищата. Може да го откриете до 1000 метра надморска височина. Използват се семената и корените на татула, които се берат през есента, изсушават се и се съхраняват в сухи и проветриви помещения. Татулът може да се закупи и от специализирани билкови магазини.

Ползи от татул

Приложението на татул е сравнително ограничено поради силно токсичното му действие. Татулът има болкоуспокояващо и спазмолитично действие, които се дължат на фенолните киселини, кумарините и тропановите алкалоиди. Татулът се прилага при наличие на спастична кашлица, мигрена и в редки случаи при бронхилна астма.

Листата на татула се използват при главоболие, неврастения, парализи, приливи на кръв в главата, сънливост, епилепсия, психични заболявания, хълцане и др. Датуринът, извлечен от татула, е алкалоид, който се съдържа в лекарството страмониум – медикамент, който се приема от астматици за облекчаване на пристъпите на бронхиална астма.

Главоболие

Татулът се предписва при магарешка кашлица, болест на Паркинсон, силно безпокойство, стомашни болки. Външно се прилага при ревматизъм, радикулит и различни отоци. В миналото са пушили листата на татула против задух и туберкулоза.

Татул за външно приложение се използва за мазане при ревматизъм, отоци. За целта семената на татул се накисват за 7 дни в силна ракия, в съотношение 1:10.

Вътрешно приложение - 1 ч.л. ситно нарязани листа от татул се заливат с 400 мл вряща вода. Киснат се 1 час. От получената отвара се пие 3 пъти дневно и по 1 с.л. преди хранене.

Вреди от татул

Татулът е отровно растение и не бива да се приема без лекарско предписание. Не бива да се приема при хора, страдащи от глаукома. При отравяне с татул се наблюдават сухота в устата и затруднено преглъщане, разширение на зениците, ускоряване на сърдечната дейност, халюцинации, несвързан говор, възбуда, ускорено дишане, диария. При оказване на първа помощ на пострадалото лице се дава смес от активен въглен, силен чай и английски чай. Приемането в болница е задължително.

Не приемайте татул без лекарско предписание и наблюдение от специалист. При първите симптоми на отравяне веднага потърсете лекарска помощ!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.3
54
41
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати