Кератин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Кератин

Кератинът представлява много силен протеин, който е основна съставна част на косата, кожата, ноктите и зъбите. Аминокиселините, комбиниращи се, за да образуват кератин притежават няколко уникални свойства, а в зависимост от нивата на различни аминокиселини, кератинът може да бъде твърд или мек.

По-голямата част от кератина, с който се сблъскват хората е мъртъв. Кожата, косата и ноктите са образувани от мъртви клетки, които тялото сменя, когато новите клетки ги избутват.

Ако мъртвите клетки се поддържат в сравнително добро състояние, те ще служат като изолационен слой за защита на деликатния нов слой кератин под тях, който все още не е избил.

Кератинът е трудно разтворим, защото съдържа цистеин дисулфид, което характеризира възможността му да образува дисулфидни мостове. Тези мостове образуват спираловидна форма, която е изключително силна.

Коса и кератин

В зависимост от това колко цистеин дисулфид съдържа кератинът, връзката може да бъде много силна, а клетките – изключително твърди или много меки /за да бъде кератинът гъвкав, какъвто е в косата/. Кератинът съдържа високи нива сяра в кератина, когато гори той отделя специфична миризма, която много хора намират за отблъскваща.

Ползи от кератин

Кератинът се образува от кератиноцити. Това са живи клетки, които съставят голяма част от коса, кожа, нокти и други части на тялото, които съдържат кератин. Клетките бавно проправят пътя си нагоре, но в крайна сметка умират и образуват защитен слой клетки.

Хиляди от тези клетки се сменят всеки ден, но процесът може да бъде ускорен от заболявания като псориазис. Увреждането на външния слой причинява нездравословен външен вид на кожата, ноктите и косата.

Ноктите и косата са особено склонни към сухота и чупливост, защото мъртвите клетки кератин са избутвани на големи дължини. Чрез консумацията на подходящи храни като желатин и запазването на влагата в ноктите и косата, те могат да израстват и пак да бъдат здрави.

Синтез на кератин

Обикновено колкото по-дебел е кератиновият слой, толкова по-здрави са ноктите и косата, защото мъртвите клетки във външния слой защитават живите клетки, намиращи се във вътрешността.

Поддържането на хидратацията във външния кератинов слой също поддържа ноктите и косата здрави и ще предотврати накъсване и чупене. Благодарение на съдържанието на сяра, кератинът влияе много добре и върху кожата, като намалява възпаленията.

Кератин в козметиката

От всичко написано по-горе става ясно, че кератин се използва широко в козметичните продукти. Той се използва в козметиката за подобряване на еластичността на косата и предпазване от вредните въздействия на околната среда. Сърцевината на косъма е изградена специфични продълговати клетки, които отговарят за здравината.

Ако косата бъде увредена поради една или друга причина – неправилно ресане, стилизиране, боядисване, излагане на силна слънчева светлина и др., то тези деликатни клетки губят своята сила. В резултат от това косата става твърде крехка и предразположена към цъфтящи връхчета.

Здрава коса

Вече много козметични продукти и салони предлагат цялостно възстановяване с кератин. Някои продукти съдържат и течни копринени съставки, които правят крехката коса лъскава и красива. Подхранващите масла са бариера срещу цъфтящите връхчета и осигуряват издържливост на дългите коси.

Кератинът за коса прониква дълбоко в структурата на косъма, подхранва и запълва порестите участъци. Подхранващото действие се постига от хидролизирания кератин, който възстановява дори силно увредени коси.

Шампоанът с кератин е подходящ за всеки тип коса. Той намалява цъфтежа, възстановява здравия и красив вид на косата, придава мекота и блясък.

Кератинът се използва и в козметични продукти за нокти. Балсамът за нокти с кератин гарантира много бързо възстановяване на деликатната нокътна плочка. Подходящ е за чупливи, раздвояващи се и тънки нокти, които са увредени от различни процедури.

Балсамът придава на ноктите деликатен блясък, предотвратява чупливостта и раздвояването на ноктите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес