Тинтява

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Тинтява
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Тинтявата /Exacum affine/ представлява многогодишно тревисто растение, което има лъскави листенца със сърцевидна форма. Стъблата на тинтявата достигат до 1 м височина. Те са прави и неразклонени, на цвят са сиво-зелени, заради восъчния налеп по тях. Цветовете са малки, но много ароматни, на цвят са различно обагрени от природата, но най-често срещани са красивите синьо-виолетови цветове. Тинтявата цъфти през месеците юли и август.

Сред 400 вида тинтявa има и едногодишни. Тинтявите са разпространени в планинските зони на субтропичната и умерена област на всички континенти, освен Антарктида. Според легендите, растението носи името на илирийския крал Гентий, който 500 години преди новата ера пръв забелязал лечебните свойства на жълтата тинтява и използвал соковете й по време на чумната епидемия.

Смята се, че тинтявата е цвете на екстремните условия – нейна родина са планини и северните равнини. Някои видове тинтява дори цъфтят в Хималаите на 5500 м надморска височина.

В зависимост от своите естествени местообитания, тинтявите растат на различни участъци – някои предпочитат слънцето, а други сянката. Това, което се отразява зле на тинтявите е липсата на влага.

Видове тинтява

В нашите планини се срещат няколко вида тинтява. Всички те обаче са платили много висока цена за лечебните си качества – изкоренявани са наред и сега съществуването им е поставено на изпитание. В наши дни нещата са по-различни, защото притежават статута на защитени растения. Първият вид тинтява – пролетната тинтява краси със своите цветове поляните на Витоша, Рила, Пирин и Стара планина.

През месеците юни-юли започва да цъфти красивата петниста тинтява, която достига височина до 50 см. Петнистата тинтява има жълтеникави цветове, които са изпъстрени с кафяви точици. Среща се във Витоша, където може да видите жълтата и синята тинтява.

Тинтява в саксия

В градините се отглеждат около 90 вида тинтява. Някои цъфтят през есента, други през лятото и пролетта:

Пролетна тинтява /G. verna/ - тя е миниатюрна, но за сметка на това е много красива. Има яркосини цветове, които винаги гледат нагоре и не надхвърлят 2 см височина. В природата тази малки тинтява образува истински килими по скалните поляни.

В началото на лятото започват да цъфтят приличащите си безстъблена тинтява /G.acaulis/ и G. closii. Това са планински тинтяви, които имат най-едрите цветове, които подобно на предишната тинтява са с обърнати нагоре цветове. Цялото растение е високо 10-12 см, а цветовете достигат до внушителните 8 см.

Следваща е тинтява даурска /G. dahurica/. Тази тинтява произхожда от Сибир и има около 30 см лежащи стъбла. Малките цветчета са събрани в гъсти съцветия, подобни на сини топки.

По същото време цъфтят и G. paradoxa и G.septemfida. Те имат дълги до 30 см лежащи стъбла, а цветчетата са разположени на групи от 2 до 10.

В периода юни-август цъфти синя тинтява /G. cruciatа/. Тя има изправени и облистени стъбла, които са високи между 30-60 см. В периода на цъфтеж растението буквално е обсипано с цветове.

Тибетската тинтява цъфти успоредно със синята тинтява. Големите й листа изпаряват много трудно влага и тя доста трудно понася парещите слънчеви лъчи, въпреки че цветчетата й се разтварят само на слънце.

Жълта тинтява /G. lutea/ е едра и висока до 1.5 метра, с изправени стъбла и красиви листа. Цветовете й са многобройни, разположени на върха на стъблото и в пазвата на връхните листа. Цъфти през юли-август в продължение на два месеца.

Билка Тинтява

Състав на тинтява

Синята тинтява съдържа ксантони, пектин, слузни вещества, горчиви гликозиди, танини, етерично масло, тлъсто масло. Жълтата тинтява съдържа гликозиди, слуз, пектинови вещества, мазнини, смоли, гонциостерин и др.

Отглеждане на тинтява

Ако искате да отглеждате тинтява, имайте предвид, че всички видове разтварят цветовете си само при достатъчно слънчева светлина. И въпреки това, посадени на открито място не се развиват много добре. Жегата под палещите лъчи в градината може да се окаже пагубна за тях.

Най-добре им изберете място, което се намира в леката полусянка на храсти или дървета на слънчево, но засенчено в обедните часове кътче. Равнинните тинтяви растат на полета, където високите треви ги защитават от слънцето, затова в градината трябва да се създадат подобни условия, засаждайки около тях по-ниски растения.

Ползи от тинтява

Оказва се, че освен красива тинтявата е и много полезна. Синята тинтява е полезна за стомаха и стимулира апетита, има жлъчегонно действие. Тинтявата се препоръчва при лечение на билиарна анорексия, за стимулиране на слюнчена секреция, за повишаване на стомашната секреция и устойчивостта на организма.

Коренът от тинтява има тонизиращ ефект върху черния дроб.

Билката потиска и вируси, засягащи черния дроб. В случаи на стомашно разстройство коренът от тинтява е незаменим помощник. Той подобрява цялостното здраве на храносмилателната система и повишава апетита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес