gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Доматите ни пазят от тромбоза

Доматите ни пазят от тромбоза

Домати
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Различни изследвания показват, че зеленчуците и плодовете, които обичаме да похапваме, са не само вкусни, но и много полезни за нашия организъм. Разбира се, това най-вече се отнася за онези плодове и зеленчуци, които не съдържат в себе си пестициди, а растат без никакви добавки и препарати, напълно естествено.

С напредването на науката учените започват да установяват, че някои от плодовете и зеленчуците дори могат да предотвратят състояния като инсулт или инфаркт на миокарда.

Ползи от доматите

Доматите са едни от най-обичаните продукти от малки и големи, особено в пресен вид. Често присъстват на трапезата ни – през лятото под формата на салати, а през зимния период като консервирани продукти или сушени се добавят на супа, гозба, върху пица и пр.

Изследване доказва, че яденето на домати е много повече от полезно. Шотландски учени са достигнали до извода, че редовната употреба на доматите значително намалява риска от масирана тромбоза. Според изследването, което са провели учените, доматите могат да предотвратят не само тромбоза, а също инфаркт и инсулт.

Салати с домати

Съставките в домата, които успяват да ни предпазят от тромбозата, са флавоноидите. Учените ни обясняват, че за да си набавим необходимото количество флавоноиди на ден, трябва да похапваме по 6 домата. Най-добре е доматите да бъдат в прясно състояние.

В изследването са участвали над 200 души доброволци. Шотландските учени установили, че само една порция доматен сок успява да намали плътността на кръвта с цели 70 %. Предишните проучвания по въпроса с полезността на доматите, ни показаха, че, ако похапваме от тях всеки ден, ще намалим кръвното налягане, както и нивото на холестерина, напомнят ни учените.

Смята се, че ликопинът, който отговаря за червения цвят на доматите, притежава антиоксидантни свойства, които са необходими за нашето здраве.

Според специалистите, за да бъдем здрави и да предпазим организма си от тези заболявания, хубаво е на ден да похапваме 50 г доматена паста или да изпиваме по половин литър доматен сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest