Лопен
MulleinDivizima

Лопен

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Лопен
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-15%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
136.00 лв.
Виж ››

Лопенът /Verbascum Thapsus/ представлява двугодишно влакнесто-мъхесто растение с дълбок корен, което принадлежи към семейство Живеничеви. През първата година лопенът образува розетка от листа, а през втората година образува окосмено право стъбло, което има заострени и окосмени листа.

Цветовете на лопена са жълти и едри. Разположени са на върха на стъблото в клас с формата на пирамида. Чашката и венчето на лопена са петделни. Тичинки са пет на брой, срастнали с венчето. Плодът на лопена е многосеменна кутийка. Лопенът е познат и с наименованията богородична хурка и овча опашка.

Лопенът вирее в песъчливи и тревисти места, край ниви, ливади и храсталаци. Среща се до 2000 метра надморска височина. Разпространен е в Европа, Кавказ и Северна Африка.

Счита се, че латинското наименование на лопен произхожда от думата „брада“, вероятно заради мъхестите му листа. Високите стъбла на растението някога са били изгаряни подобно на свещи в погребалните шествия.

Още индианците правели сироп от листата на лопена за облекчаване на кашлицата. Чаят от лопен се използвал и за облекчаване на болки, най-вече артритни. Чероките лекували подути лимфни възли чрез налагане на попарени листа от лопен.

Растенеи Лопен

Състав на лопен

В състава на лопен влизат слузни вещества, сапонини, кумарин, каротиноиди, инозит, жълтото багрило кроцетин, минерални соли, етерично масло, флавоновия гликозид хесперидин, витамин С, органични киселини, пектин, алкалоиди като вербасин и вербаскин, инозит и други вещества.

Събиране и съхранение на лопен

Използваемите части на лопен са венечните листа без чашката. Те се берат по време на цъфтежа на растението – месеците юни-септември. Самото бране трябва да се извърши в сухо време, преди обяд. Цветовете в съцветието се отварят постепенно отдолу нагоре и затова брането е периодично, в продължение на цъфтежа на билката.

Всеки един цвят цъфти само ден – сутрин се отваря, а привечер венчето увяхва. С ръка се откъсва само венчето и срастналите тичинки. Прецъфтелите венчета не се събират. Вече събраната билка не бива да се мачка. Изсушава се веднага на сянка, като допустимата влажност е 11%. Срокът на годност на целите цветове е 2 години, на нарязаните – 1 година, а на смлените – 6 месеца.

Билка Лопен

Ползи от лопен

Растението има високо съдържание на слузно вещество, което покрива и в същото време успокоява възпалените и раздразнени лигавици. Това го прави особено ценно средство срещу възпалено гърло и други възпалителни заболявания.

Билката има омекчаващо, отхрачващо, хипотензивно, противовъзпалително действие. Благотворните действия се дължат на сърдечните гликозиди, слузестите вещества и алкалоидите. Някои проучвания доказват и силно понижаващо кръвното налягане действие.

Лопенът се прилага при диария, заболявания на дихателната система, жлъчни и чернодробни заболявания. Клинични изследвания потвърждават полезното действие на лопена при бронхит, астма, хронична обструктивна белодробна болест, ушни инфекции и кашлица.

В Германия листата на лопена се накисват в зехтин, от което се получава нелетливо масло, използвано за лечение на ушни инфекции и хемороиди.

Цвят от лопен

При ушни инфекции някои лекари прилагат маслен екстракт директно в ухото. Ако обаче тъпанчето е разкъсано, абсолютно нищо не бива да се поставя директно в ухото.

Народна медицина с лопен

В българската народна медицина лопен се употребява за лечение на бронхит, чернодробни проблеми, задух и кашлица, при болести на далака, при дрезгав глас, за регулиране на оскъдната менструация, като леко слабително средство.

Външното налагане на билката се препоръчва при хемороиди, изгаряния, гнойни възпаления, за гаргара при зъбобол, за бани при наранявания, екземи и лишеи. Счуканите листа и свинска мас в съотношение 2:10 се използват за мазана при рани и възпаления.

За вътрешно приложение 2 с.л. от цвета се заливат с 500 мл вряща вода. Оставят се да киснат 1 час, след което се пие по една винена чаша 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно. Отварата може да се подслади с мед.

Силни настойки от листата се използват за хронична кашлица, възпалено гърло и тъй като те стимулират изпотяването, са полезни и при трескави състояния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес