Как да изпечем зеленчуци във фолио на скара
How to Grill Vegetables in Foil
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да изпечем зеленчуци във фолио на скара

Как да изпечем зеленчуци във фолио на скара

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95242k
Зеленчуци на скара
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Печените зеленчуци са страхотна лека храна и поради опушения си аромат могат да бъдат използвани за пица, лазаня, прибавяни към салати или даже сервирани заедно с ориз към вегетарианските ястия. Те допълват и местното меню, придавайки му здравословен елемент.

Печените на скара зеленчуци са не само вкусни и здравословни, но и лесни за приготвяне. Печенето обаче може да е доста мърлява работа, а почистването - досадно. Лепкавите обгорени остатъци са обичайният резултат от няколкото опита при печенето на скара.

Един добър начин да се редуцира работата по почистването, мръсотията и бъркотията, е като се използва алуминиево фолио. То е лесно достъпно и може да бъде намерено в почти всеки магазин.

Как да приготвяме зеленчуци в алуминиево фолио

Нещата, които са Ви необходими за печенето на скара на зеленчуци, са алуминиево фолио (за предпочитане е дебело, но и обикновеното върши работа), зеленчуци по Ваш избор (гъби, лук, домати, чушки и т.н.), нож, подправки, зехтин и скара или фурна.

Избор на зеленчуци

За печене е добре да се избират зеленчуци, които имат високо съдържание на вода - патладжани, чушки, тиква, тиквички, домати, гъби, лук и кервиз. На всички тях им трябва относително еднакво време за печене, поради което те могат да се приготвят и заедно.

Зеленчуци като морковите, карфиола и броколи трябва да се избягват, а зеленчуците с листа също не стават за тази цел, освен ако специфични ястия не изискват тяхното препърляне. Изключение прави цикорията.

Подготовка на фолиото

Вземете голямо парче фолио и го разстелете свободно върху някакъв съд. Докато го прегъвате не забравяйте, че трябва да има достатъчно, за да можете да покриете целите зеленчуци. За да ги предпазите от залепване, напръскайте фолиото с малко зехтин.

Измиване и нарязване на зеленчуците

Преди да консумирате зеленчуците е много важно хубаво да ги измиете. Можете да ги напръскате със смес от вода и лимонов сок и да ги оставите да престоят малко. След това ги измийте и подсушете. Докато ги режете, се уверете, че са еднакви по размер, тъй като това ще им помогне да се изпекат по едно и също време.

Подправяне на зеленчуците

Печени зеленчуци

След нарязването им, ги поставете в купа и ги полейте с малко зехтин, подправка по Ваш избор или салатен дресинг. Тъй като зеленчуците не са мазни, те имат нужда от малко зехтин, за да се запазят влажни и да не загорят. Разбъркайте ги добре и ги поставете в тавичка. Джинджифилът, оцетът, соевият сос, и различните мазнини ще добавят азиатски привкус.

Запечатване на зеленчуците

След като нарязаните зеленчуци бъдат подправени и поставени в постланата с фолио тавичка, сгънете подаващите се части на фолиото, като го накъдряте и по този начин направете джоб. Така зеленчуците няма да изпаднат (или течността да изтече) от скарата по време на печене. Освен това парата отвътре ще помогне за по-доброто им приготвяне.

Печене на скара

Преди да поставите джоба от фолио със зеленчуците на скарата, се уверете, че тя е затоплена на средно висока температура. Оставете зеленчуците отгоре за около 8-10 минути и след това ги обърнете да се пекат пак за толкова време. Обърнете ги още веднъж за 5 минути.

Сервиране

След като сте приключили с печенето, оставете зеленчуците за 5 минути. След това можете да разтворите фолиото и да добавите малко масло или подправки по Ваш вкус.

Сварените зеленчуци губят голяма част от нутриентите си във врящата вода, а пържените са прекалено мазни. Запечените на скара зеленчуци обаче са много по-здравословни в сравнение с тях.

Скарата допринася и за получаването на този вкус на опушено, за който често смятаме, че липсва при зеленчуците. Именно затова печенето на скара се превръща в стил на готвене не само за през по-топлите месеци на годината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Crash Bandicoot
Crash Bandicoot
30.04.2013 13:18
Това звучи много вкусно, мисля много скоро да го пробвам, чудно ми е дали ако се добавят 2-3 лъжици растителна сметана няма да стане също доста приятно
0
3
Анималиста
Анималиста
07.04.2016 18:36
И кое ще му е здравословното тогава.? :)
0
1