Фейхоа
FeijoaFežoa

Фейхоа

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Фейхоа
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Фейхоа /Acea Berg/, наричана още Фейхуа или йодно дърво представлява субтропично вечнозелено плодово дърво, което се отглежда не само заради вкусните си плодове, но и поради своята декоративна стойност. Фейхоата принадлежи към семейство Миртови. Произхожда от Колумбия, Северна Аржентина, Южна Бразилия и Уругвай.

Среща се в субтропичните части на Кавказ, Крим, Азербайджан и Краснодарския край. Цветовете на фейхоа имат красив малиновочервен цвят. Дръвчето цъфти през май-юни месец, когато достигне 4-5 годишна възраст.

Узрелите плодове са тъмнозелени с червеникав оттенък, а на допир са меки. Ароматът им се оприличава на ягоди и ананас. Плодовете на фейхоата имат продълговата или овална форма с диаметър 4-6 см и дължина 5-10 см. Средното тегло на един плод е от 25 до 50 г.

История на фейхоа

Фейхоата получава своето наименование от своя първооткривател – директора на бразилския музей по естествена история Джоани де Силва Фейхо. Като културно растението фейхоата е позната още от 1890 година, когато се появява за първи път във Франция. През 1900 година фейхоата е пренесена в Сухуми и Ялта, а през 1901 година – в Калифорния. Растението много бързо се разпространява в Средиземноморието.

Състав на фейхоа

Плод Фейхоа

Фейохоата неслучайно се нарича йодно дърво. Плодовете на дръвчето са изключително богати на йод и пектин. Те съдържат още големи количества витамин С, който жизнено необходим за поддържане на нужната еластичност на съдовете.

Уникална е способността на фейхоа да натрупва в своите плодове големи количества лесно усвоими от човешкия организъм водно-разтворими съединения на йод. 1 г свежи плодове от фейхоа съдържат 10 мг йод. Плодовете съдържат 3.5 % ябълчна киселина, 12.5% захари, фенолни съединения и др. Етеричното масло във фейхоата се състои от 93 специфични вещества.

Отглеждане на фейхоа

Като културно растение се използва вида Feijoa sellowiana. Дървото достига височина до 4 метра. Листата са овално-елипсовидни, плътни и лъскави, отдолу сребристо-сиви, а отгоре – зелени. Цветовете са много красиви, чашката е съставена от 4 на брой венчелистчета. Многобройни дълги тичинки обграждат месестото малиновочервено стълбче на плодника.

Цъфтежът продължава приблизително 2 месеца – периода май-юни-юли. Едно дърво дава около 30 кг плодове, а отглежданите при стайни условия – едва 2-3 кг. Плодовете се берат още недозрели и узряват много добре в хладни и тъмни помещения. При узряване плодовете придобиват различна украска, взависимост от сорта и вида – виолетови, жълтеникави, червеникави и др.

Фейхоата е много светлолюбива, влаголюбива и топлолюбива култура. Може да се отглежда както на бедни каменисти и песъчличи почви, така и на богати почви. Реагира много добре на торене. През горещите летни месеци се нуждае от оросяване. Фейхоата не се напада много от неприятели и болести. При преовлажняване на почвата е възможно да възникнат условия за развитие на гъбични болести.

Размножаването на фейхоа става чрез резници, семена, отводи и издънки. Семената са готови за посяване около 5-6 дни след отделянето им от месото. Засяват се през февруари месец в навлажнена смес от почва, пясък и торф в съотношение 1:1:1 на дълбочина 0.5 см. На топло семената могат да поникнат до 10-тина дни. Когато се формират 3-5 листа, растенията се пикират в отделни съдове.

Фейхоа дава прирасти в различни посоки, а цветовете и плодовете се формират върху прирастите от текущата година, което налага прищипването на леторастите, когато са с дължина 20 см. Това придава на растенията по-компактна структура и по-малка височина.

Фейхоа в кулинарията

Паста от Фейхоа

Степента на зрялост на фейхоа не може да се определи по цвета на плода – и прязрял и зелен, той пак ще е ярко зелен. Ако плодът е покафенял не го яжте – най-вероятно е равален. Плодовете на фейхоата се използват както за консумация в прясно състояние, така и за направата на компоти, желета, различни напитки, сосове и глазури.

При прясна консумация плодовете се разрязват напряко и с чаена лъжичка се изгребва ароматно и вкусно плодно месо. Фейхоата може да се консумира и цяла, но не всеки човек го прави, защото кората е кисела и твърда, заради което не би допаднала на всеки вкус.

Ползи от фейхоа

Поради високото съдържание на йод фейхоа е незаменим плод за хора с проблеми с щитовидната жлеза. Редовната консумация на фейхоа прави борбата с атеросклерозата успешна. Високите количества витамин С в този плод помагат за поддържането на стените на съдовете в добро състояние. Фейхоата е полезна за хипертоници и всички, които страдат от сърдечно-съдови заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Маа
Маа
03.05.2015 14:36
В момента съм в Азербайджан. Не познавах досега този плод. Беше ми много странно, когато отидохме в ресторант за обяд и колегите поръчаха компот от този плод. Вкусът е изненадващ и много свеж. Компотът се предлага и в супермаркетите, във високи шишета - буркани. Чудесна плодова напитка, натурална, без добавки, оцветители и т.н.
1
0
Дима
Дима
15.11.2014 09:58
Можеш да потърсиш от градината на сем. Серафимови в с. Велика, Бургаско :)
4
0
Марина
Марина
12.11.2014 18:30
Плодът е страхотен. Ароматът наистина е като смес от аромат на ягода и ананас - на мен страшно ми допадна. Дори и изяден с кората, както ни показа азербайджанецът, който ни подари една шепа плодчета, има приятен вкус - слабо сладък подобно на ягодите и много свеж. След изяждането му остава усещане за свежест и почистена устна кухина. (Въпросният азер го хапваше като мезе на Джак Даниелс/блек лейбъл, с което поляхме запознанството ни)
Много бих искала да мога да си отгледам растение от семенцата, които отделих от едно плодче, но макар и в статията да се споменава стайно отглеждане, не съм сигурна, че ще се получи.
Надявам се поне да започнат да го внасят и цената му да е прилична.
0
0