gotvach.bg»Статии»Кулинария»Какво закусват в Англия

Какво закусват в Англия

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Англи
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
16.00 лв.
Виж ››

Всички сме чували за обилната и пребогата английска закуска. Пълната английска - „Full English Breakfast”, се сервира между 10, 30 и 11, 00 часа. По традиция се приготвя най-вече в събота или неделя.

В голяма чиния се сервират пържено яйце с пържена филийка, гъби, домати, боб, наденички, суров бекон и черен пудинг. Черният пудинг представлява местен деликатес. Той е приготвян още през средните векове със свинска мас и кръв. Представлява смес от свинска мас, овесено брашно, лук, аромати и кръв от прасето.

Яйца с бекон

Приготвянето на английската закуска е под строг ред. Първо се слагат наденичките на грила, за около 15-20 минути. От време на време се обръщат, докато добият златиста коричка. След това, за около 5 мин на грила се поставя и бекона, като също се обръща неколкократно.

Гъбите и доматите се запържват в тиган, за около 2-3 мин. Резенчетата черен пудинг също могат да се запържат в тиган за около 1-2 минути максимум, но могат да се приготвят на скарата или да се загреят във фурната.

В отделни тигани се изпържват хляба и яйцата, с малко масло. Хляба трябва да е на няколко дни, като всяко филийка се запържва за 2-3 мин в малко масло. И последно - предварително печеният боб се затопля.

Закуска

Когато всичко е готово, се подрежда в предварително топла чиния. Типична черта на английската кухня като цяло е неизменното затопляне на чиниите преди сервиране. По този начин храната изстива по-бавно.

Към закуската традиционно присъства така любимият на англичаните чай, кафе и прясно изцеден портокалов сок. Чаят се сервира по специален начин – смесва се с мляко, като първо се сипва млякото в чашата, а после се добавят запарения в чайник чай.

За една порция английска закуска са ви необходими:

1-2 наденички, 2-3 тънки резена бекон, 2 големи гъби или няколко по-малки, 1 зрял домат, 1-2 дебели филии черен пудинг, 1 голямо яйце, 2-3 супени лъжици /около 100 г/ печен боб, 1 филийка хляб

Ако решите да приготвите типичната английска закуска у дома, ще се наложи да замените някои продукти с наши. Черният пудинг например заменете с кървавица.

И запомнете - английската закуска не е от най-ниско калоричните, дори напротив, но задължително трябва да се опита на място, поне веднъж в живота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest