Камфор
CamphorKamfor

Камфор

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Дърво Камфор
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер-19%
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
12.15 лв.
Виж ››

Камфоровото дърво /Cinnamomum camphora/ представлява дърво, което достига до 40 метра височина. Принадлежи към семейство Лаврови. Камфоровото дърво се среща в диворастящ вид в Южен Китай и на остров Тайван.

Разпространено е и в Япония, Шри Ланка, Източна Африка. Камфоровото дърво цъфти през месеците май-юни с малки бели цветчета, събрани в гроздовидни съцветия. Макар и извън своята родина, поставено на подходящи места, камфоровото дърво се развива отлично.

Най-голямото камфорово дърво се намира на остров Тайван. Обиколката на стъблото му е 16 метра, а диаметърът е 5.5 метра. От това 51-метрово дърво могат да се получат повече от 7000 кг камфорово масло. Местните смятат, че дървото е на 1400 години, а под него се намира олтар.

Тайванците почитат камфоровите дървета, защото вярват, че са населявани от божества. Именно на Тайван принадлежи около 70% от световното производство на камфоровo масло и камфор. Още през 13 век Марко Поло отбелязва, че камфоровото масло е много ценено от китайците като аромат, лекарство и балсамираща течност.

Състав на камфор

Суровият камфор се добива от камфорово дърво под формата на бяло кристално вещество. Всички части на дървото съдържат етерично масло – корените 8%, дървесината около 4%, клоните до 2%, листата около 1.8%.

Основните химични компоненти на камфоровото масло са борнеол, гераниол, канелен, сафрол, евгенол, метил цинамат, камфен, лимонен, сабинен и др. Камфоровото масло се извлича чрез парна дестилация на клоните или корените на дървото. Извлеченият концентрат се поставя във вакуум и се филтрира.

Получават се три вида камфор – бял, жълт и кафяв. Жълтият и кафяв камфор имат много високо съдържание на сафрол – около 80% за кафявото масло и 10-20% за жълтото масло. Това ги прави изключително опасни и практически неизползваеми, защото са считани за канцерогенни.

Камфор

Избор и съхранение на камфор

Камфорът може да се закупи под формата на етерично масло в аптеките и специализираните магазини. Съхранявайте според указанията на опаковката и дръжте маслото далеч от деца.

Ползи от камфор

Обикновено камфор се използва външно за облекчаване на ревматични и артритни болки, болки в гърба и невралгия. Може да се използва за кожни проблеми като херпес, измръзнали места, обриви на устата, за втриване в гърдите при бронхит и други белодробни инфекции.

Камфорът много често се използва за парни инхалации, целящи да намалят кашлицата. Тези инхалации имат местно обезболяващо действие и в същото време премахват задръстванията.

Когато крем или мазило, което съдържа камфор се втрие в гърдите, гърба или гърлото, телесната топлина спомага за отделяне на камфорови пари и когато те се вдишат, спомагат за разлагане на слузта и облекчаване на задръстените дихателни пътища.

Камфорът се използва за омекотяване на напукани устни, облекчаване на сърбежи при кожни оплаквания като ухапвания от насекоми и екземи. Камфорът стимулира оздравяването на рани и изгаряния по кожата, спомага за отблъскване на молци и други насекоми.

Когато камфор се прилага върху кожата като мехлем, той действа като много добро противораздразващо средство, което стимулира нервните окончания и спомага за намаляване на болката.

Мазила с камфор

Студени компреси от камфор се използват при навяхвания и контузии. Много малки количества от камфоровото масло, добавени в кремове са достатъчни за облекчаване на възпалителни заболявания и премахване на зачервявания. Той е изключително полезен срещу акне и напукани ръце.

Камфорът облекчава слънчеви изгаряния, помага при сърцебиене и коронарна болест, използва се при хронична сърдечна недостатъчност. Действа благоприятно на сърдечния мускул.

В Мексико сместа от зехтин и камфор е много популярно средство за лечение на контузии и невралгия. В Латинска Америка разтворът от камфор във вино се използва като средство срещу тумори и респираторни проблеми.

Камфорът е определян като афродизиак, смята се, че помага при понижено либидо, влияейки на мозъчните центрове, отговарящи за сексуалния апетит. При мъжете може да се приложи външно за облекчаване на еректилна дисфункция.

Използвайте камфора като лосион, ако ви мъчи болка в ухото. Нанесете внимателно в болното ухо, но не капете капки директно в него!

Ако имате проблеми с косопад, пърхот, накъсване на косата, слаба или чуплива коса, нанесете камфорово масло в скалпа. Той ще заздрави косъма, ще ускори растежа на косата и ще ви отърве от пърхота, ако имате такъв проблем.

Може да добавите няколко капки камфорово масло към шампоана или маската си за коса, за да решите проблема с чупливата или твърде мазната коса. Ако го използвате в маската, нанесете върху косата, оставете за 10 минути и изплакнете. Блясъкът на косата се забелязва веднага.

Ако смесите таблетка камфор или малко количество, ако е в течно състояние, в кокосово масло, ще направите чудесен лек против въшки. Нанесете върху скалпа и оставете за през нощта като покриете главата с кърпа. Сутринта измийте добре косата, въшките ще изчезнат.

Редовно приложение на камфор върху област с гъбички може не само да елиминира проблема, но и да предотврати повторна поява на гъбичките.

Намажете напуканата кожа на петите с масло от камфор или направете вана за крака с няколко капки вътре. Дръжте краката във водата с камфор за около 10 минути, почистете с пемза, изплакнете с вода, нанесете омекотяващ кожата лосион. Хубаво е да спите с чорапи вечерта, за да има ефект от процедурата.

Камфорът носи положително настроение и облекчава депресия. Смята се, че носи по-голяма яснота на съзнанието, пробужда и стимулира ума. Помага при проблеми със съня и апатия.

Камфоровото масло се съчетава много добре с етерични масла от лайка, босилек, маточина и лавандула.

Вреди от камфор

Камфоровото масло е много силно, поради което трябва да се употребява с повишено внимание. Предозиране с камфор може да доведе до повръщане и гърчове. Бременни жени, хора страдащи от астма и епилепсия не бива да използват маслото.

В никакъв случай не приемайте камфор вътрешно, пазете от поглъщане и попадане в организма, защото ефектът може да фатален!

Не прилагайте върху кървящи рани или наранена кожа, защото може да предизвика дразнене!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest