Перуника
IrisPerunika
gotvach.bg»Статии»Билки»Перуника

Перуника

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Перуника
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Перуниката /Iris/ представлява многогодишно тревисто растение от семейство Перуникови. Наричано е и ирис. Перуниката има голи и прави стъбла, достигащи до 1 метър. Листата са мечовидни и едри, а приосновните са с влагалища, наредени в два реда и разположени в една плоскост.

Стъблените листа са линейни или продълговато линейни. Цветовете на перуниката могат да бъдат сини, жълти, бели или виолетови. Перуниката е едно от най-красивите растения, засадени в градина или ваза. Перуниката цъфти през май-юни. У нас перуниката е внесена от Средиземноморието.

Перуниките са изключително разнообразна група растения. Срещат се както видове с височина 1 метър, така и джуджета. Голямо разнообразие има и в обагрянето.

Отглеждане на перуника

Перуниката много добре се адаптира в стайните условия на отглеждане. Цъфти през януари-февруари. Луковиците могат да се закупят от цветарски магазини, като се продават три вида перуника за отглеждане в дома – тъмнолилав, жълт и виолетов с жълти ивици.

Младите луковици се засаждат в сандъчета през есента, а през пролетта – поникнали растения. Разстоянието между поникналите растения трябва да бъде 10 см, а дълбочината на засаждане 5-8 см.

Засадените сандъчета се поддържат леко влажни до поникването на растенията. От самото начало на поникване до пожълтяването на листата, перуниките трябва да се поливат редовно. Не бива да се допуска и задържане на вода, защото има опасност от загниване.

В периода на израстване трябва да се торят два пъти. След като вече пожълтеят листата може да поддържате растенията по-сухи.

Засадените перуники в градината цъфтят през май и юни. Обичат сенчести до полусенчести места, като торенето отново е два пъти в периода на израстването.

Ирис в саксия

Внимавайте, защото най-голям враг на перуниката са малките сиви насекоми, придвижващи се заедно със своите ларви. За да се унищожат, трябва да се пръскат с подходящи препарати. През есента пожълтелите листа се отделят, а не се откъсват.

Състав на перуника

В състава на перуника влизат етерично масло, захар, мазнини, дъбилни вещества, нишесте, иридин, изофлавон иригенин и др.

Ползи от перуника

Перуниката много успешно се използва като билка, която е прочута със своите лечебни свойства. Има мощно успокояващо действие. Заради добрият отхрачващ ефект се прилага при кашлица и бронхит.

Перуниката има добра способност да захранва чревната флора и да неутрализира гнилостните процеси. Това я превръща в много добро средство срещу жлъчни болки и стомашни проблеми, както и чернодробни заболявания.

Зъбобол

В същото време перуниката може да се използва за облекчаване на страничните ефекти от приема на силни лекарства и антибиотици.

Външно приложена, перуниката помага при отоци по тялото, спомагайки за тяхното спадане, облекчава рани, кожни възпаления, контузии и изгаряния. Пъстроцветната перуника има добри диуретични свойства. В миналото отвара от растението е служела за лечение на бяс, сифилис, заболявания на кръвта и за общо пречистване на организма.

Перуниката има много добро секретолитично и аналгетично действие. Отпуска гладката мускулатура на дихателните пътища и намалява болката от поникването на зъби при малките деца.

Перуниката намира приложение в борбата с язви и колити, зъбобол и гастрит. Използва се в козметиката и парфюмерията, намира приложение в производството на пасти, сапуни, пудри и др.

1 ч.л. нарязани корени от перуника се запарва с 1 ч.ч. вряла вода. Оставя се да кисне около час, след което се прецежда и се пие три пъти дневно, по 1 кафена чашка преди хранене.

За външна употреба се приготвя извлек от 1 ч.л. нарязани корени, които се накисват в 1 ч.ч. вода и се оставят да престоят 8 часа. Извлекът се изразходва за един ден.

Вреди от перуника

Перуниката трябва да се употребява под лекарски надзор, защото е отровна и предозирането може да доведе негативни странични ефекти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес