Триптофан

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Бананите съдържат триптофан

Триптофанът е една от десетте съществени аминокиселини, които тялото използва за синтезиране на нужните протеини. Той е добре известен със своята роля в производството на месинджъри на нервната система, особено тези, свързани с отдих, почивка и сън. Подобно на всички останали аминокиселини, триптофанът се използва като градивен елемент в синтеза на протеини.

Триптофанът не може да се синтезира в тялото, затова трябва да се приема чрез храната или хранителни добавки. Английският биохимик Фредерик Хопкинс за пръв път изолира триптофан през 1901 година. Триптофанът е жизнено необходим за производството на сертонин в мозъка - предавател на нервни импулси на главния мозък.

Това е и основната функция на триптофана - да помага за синтезирането на мелатонин и серотонин, които са ключови за добрата мисловна дейност и емоционален баланс.

Функции на триптофан

- Предотвратява дефицита на ниацин. Малка част от триптофана, който приемаме чрез храната (около 3%) се преобразува в ниацин (витамин B3) от черния дроб. Това преобразуване може да помогне за предотвратяване на симптомите, свързани с дефицит на ниацин, когато дневният прием на този витамин е нисък.

- Повишаване нивата на серотонина. Триптофанът служи като предшественик на серотонина, невротрансмитер, който помага на организма да регулира апетита, съня и настроението. Поради способността си да повишава нивата на серотонин, триптофанът е използван терапевтично при лечението на редица състояния, най-вече безсъние, депресия и тревожност.

- Установено е, че триптофанът оказва благотворно действие при предменструалния синдром, който мъчи толкова много жени по света.

- Триптофанът може да играе важна роля в превенцията и / или лечението на следните заболявания: безпокойство, депресия, главоболие, безсъние, кошмари, затлъстяване, болка, сенилна деменция, синдром на Турет.

Дефицит на триптофан

Нарушения на съня при липсата на триптофан

Като основна аминокиселина, хранителният дефицит на триптофан може да предизвика симптомите, характерни при дефицит на протеин, а именно намаляване на теглото и увреден растеж при децата.

Когато се придружава от хранителен дефицит на ниацин, липсата на триптофан в храната може също да причини пелагра - класическо заболяване, което се характеризира с дерматит, диария, деменция и смърт.

Дефицитът на триптофан може да доведе и до понижаване нивата на серотонина. Ниските нива на серотонина се свързват с депресия, тревожност, раздразнителност, нетърпение, импулсивност, неспособност за концентрация, наддаване на тегло, ненаситен апетит за въглехидрати и безсъние.

През 1989 г. в САЩ използването на хранителни добавки, съдържащи триптофан започва да се свързва с развитието на сериозно състояние, наречено еозинофилия-миалгия синдром (EMS), което причинява тежки мускулни и ставни болки, висока температура, слабост, подуване на ръцете и краката и недостиг на въздух, а в някои случаи води и до смърт.

Витамин В6 е необходим за превръщането на триптофана в ниацин и серотонин. Следователно, хранителният дефицит на витамин B6 може да доведе до по-ниски нива на серотонин и/или проблемно превръщане на триптофана в ниацин.

Някои видове храни, здравни фактори и начина на живот като цяло намаляват превръщането на триптофан в серотонин. Тези фактори са именно тютюнопушенето, високият прием на захар, злоупотребата с алкохол, прекомерната консумация на протеини, хипогликемия и диабет.

Хората, които приемат антидепресантни лекарства (включително Прозак, Паксил и Золофт), следва да се консултират с лекар преди да приемат всяка друга добавка или лекарства, които също водят до увеличаване нивата и действието на серотонина в организма.

Предозиране с триптофан

Триптофанът като хранителна добавка може да се приема в големи количества, без особена опасност, защото голяма част от него се разгражда в черния дроб или се използва за разграждане на белтъци. Все пак трябва да се спазват количествата, упоменати на опаковката, защото в противен случай може да се получи т.нар. серотонинов синдром - замаяност, главоболие, загряване, гадене, потене, учестен пулс, високо кръвно налягане, кома или дори смърт.

Източници на триптофан

Триптофанът се съдържа в естествен вид в почти всички храни, които съдържат протеини, но в малки количества в сравнение с други важни аминокиселини. Храните, които съдържат високи количества триптофан са: червено месо, млечни продукти, ядки, семена, банани, соя и соеви продукти, риба тон, миди и пуешко месо. Богати източници на триптофан са и сусамовото брашно, тиквените семки, яйцата, магданозът, заешкото месо, семената от чиа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес