Саподила

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Саподила
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
22.00 лв.
Виж ››

Саподилата /Manilkara Sapota/, позната още като дървесен картоф, представлява красиво вечнозелено дърво, което има гладък изправен ствол и гъста кора. Саподилата принадлежи към семейство Сапотови. Това е много бавно растящо растение, което на открити пространства достига височина около 18 метра, а гори достига внушителните 30 метра.

Саподилата произхожда от южните части на Мексико, полуостров Юкатан и Североизточна Гватемала. Отглежда се в цяла Централна Америка, Флорида, Индия, Шри Ланка. Една от основните причини за широкото разпространение на саподилата е нейната устойчивост. Издържа на студове и засушаване.

Плодовете на саподила са месести и ръждиво-кафяви на цвят. Достигат размери от 3 до 8 см. Във вътрешността на плодовете са разположени 8 на брой семена, които са черни на цвят. Теглото на един плод е около 150 г.

Състав на саподила

Плодове Саподила

Плодовете саподила са богати на полифенолни съединения, танин, фибри /5.6 г в 100 г/, големи количества антиоксиданти – витамин С и витамин А. В 100 г саподила се съдържат 25% от от препоръчителния прием на витамин С.

Саподилата е богата на мед, калий, желязо, ниацин, пантотенова киселина и фолиева киселина. Плодовете са съставени от лесно смилаема целулоза и прости захари като фруктоза и захароза.

Избор и съхранение на саподила

Саподилата не е много разпространен плод в България. За съжаление по магазините все още не може да се намери от вкусния екзотичен плод, но някои специализирани магазини предлагат семена от плода. Поръчката става с предварителна заявка, а доставката се извършва в рамките на 1-2 месеца.

Употреба на саподила

Дървото саподила се използва главно за производството на дъвка, която се произвежда от смолата на дървото позната като чикъл.

През далечната 1871 година в Южна и Централна Америка дъвката се патентова, като към смолата, добита от дървото се добавят захар и различни подправки за подобряване на вкуса.

Чикъл е естествена гума, която се събира от дървото. Има сведения за употребата й още от маите. Събира се от юли до февруари, по време на дъждовния сезон. Кората на саподилата се разцепва и от нея изтича сок.

Той се събира внимателно, прецежда се и се загрява. Течността се превръща в смола, която е подходяща за оформяне на кубчета дъвка. От едно дърво саподила годишно могат да се добият 3-4 кг продукт.

Интересен факт е, че подобно разцепване не вреди на растението, но следващото събиране на смола може да стане едва след 3 години.

Плод Саподила

Главен доставик на чикъл е Мексико, което изнася по световните пазари и САЩ повече от 2000 т годишно. Поради изчерпването на чикъл като суровина, днес дъвките се правят предимно от смесването на каучук, масла и други видове смоли.

Освен чикъл, дървото дава и много вкусни плодове. Те имат прозрачна желеобразна месеста част, но зелените плодове не са за предпочитане, защото съдържат дъвка и залепват по венците.

За сметка на това узрелите плодове са много сладки и вкусни, не съдържат гума. По външен вид наподобяват ябълка.

Плодовете се консумират пресни, но преди консумация трябва да се извадят семената, защото съдържат циановодорна киселина.

Ползи от саподила

Богатото съдържание на фибри в плодовете саподила ги прави добро слабително средство. Фибрите помагат за облекчаване на запека и предпазват лигавицата на дебелото черво от сериозни заболявания като рак.

Голямото количество антиоксидантни витамини в саподилата я правят ценен за здравето плод. Витамин А в плода е от съществено значение за зрението.

Минералите и витамините в саподилата са важни за оптималното здравословно състояние, защото се включват в различни метаболитни процеси в организма.

Освен ядливите плодове от дървото се използват кората и семената. Сокът, извлечен от кората се прилага при треска и диария, а от вътрешността на семената се извлича масло, което помага при косопад и кожни раздразнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Препоръчано

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати