gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Дразнещи стомаха храни

Дразнещи стомаха храни

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Дразнещи храни
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
Качество без компромис:
Голям и дълбок тиган с червена дръжка - 28 см
65.00 лв.
Виж ››

Храната е необходима на всеки човешки организъм, за да оцелява. Някои нейни проявления обаче са способни да навредят на организма ни, като например неподходящите храни, дразнещи стомаха.

На първо място на дразнещите храни се нареждат подправките и най-вече лютите такива. Това са най-вече горчица, оцет, лютия червен пипер и др.

Люти подправки

Те имат ниска хранителна стойност, но дразнят не само стомаха, но и черния дроб, червата, бъбреците и възбуждат нервната система.

При прекаляване с употребяваните количества те увреждат иначе здравия организъм. Към групата на дразнещите подправки спадат още и праз, чесън, лютивите пиперки, синап, хрян и кромид.

Алкохол

Запръжките също дразнят стомаха, като същевременно предизвикват и киселини. Това може би се дължи от една страна на факта, че при процеса на запържване мазнините губят част от качествата си и търпят промени, влияещи отрицателно върху организма на човека.

Пиле с кожа

На трето място на дразнещите храни се нареждат много сладките такива. Най-противопоказно влияят шоколад, бонбони и мед.

Веднага след тях са сурови зеленчуци и плодове, богати на целулоза и фибри. Стомашно-чревният тракт реагира с дискомфорт при прекомерната им консумация, колкото и да са полезни.

Най-зле на стомаха влияят прекомерните количества алкохол. Той директно дразни стените на хранопровода, стомаха и червата. Това причинява гадене, повръщане, безапетитие, разстройство, тежест в стомаха и др. Всичко това е в следствие на твърде многото стомашна киселина, която дразни лигавицата.

Тютюнопушенето от своя страна е другият сериозен бич за стомаха. А съчетано със сутрешно кафе, изстъргващо и увреждащо стомаха или с алкохол – състоянието става плачевно за цялостното състояние на организма.

Ядките са много полезни за организма. Но от друга страна, минималното съдържание на протеини и пълното отсъствие на аминокиселината лизин не ги прави годни за консумация в големи количества.

А ако стомаха ви вече е болен, освен изброените, не се препоръчват и консумацията на кожа от пиле и риба, както и топлите храни като цяло. Ако си например готвите пиле с ориз, направете го с пилешко филе.

Всеки човек има уникален, индивидуален организъм. Поради това, на различните хора различните храни влияят по разнороден начин. Вие трябва сами да определите кои са храните, които дразнят и кои успокояват стомаха ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest