gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Традиционни руски супи

Традиционни руски супи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Руски супи
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Традициите на руската кухня възникват в Централна Русия и не са се видоизменили през годините. Богатството и във всеки един аспект се дължи на огромната територия, която страната заема, както и на мултикултурните ѝ традиции.

Тя предлага на кулинарните традиционалисти студени и топли предястия от месо, зеленчуци и риба, супи, основни ястия от месо, зеленчуци и риба с различни гарнитури, тестени изделия, сладкиши и напитки.

Едва ли има друга нация в света, която да разполага с толкова голям брой традиционни супи. Думата „супа” навлиза в руския език едва в края на XVІІ – началото на ХVІІІ век, като до тогава блюдото се е наричало “похльобка, уха”

Супа с цвекло

В Русия супите се делят на топли и студени. Топлите са щи, борш, разсолник, солянка, рибена чорба, различни зеленчукови супи, млечни, със зърнени храни и т.н, а студените са окрошка, цвеколник и т.н.

Руска кухня

Щи – Най-популярното блюдо в Русия, тази супа е най-разпространена в северните и централните райони на Русия, в Урал и Сибир. Приготвя се, като се вари с месен, рибен или гъбен бульон, а също и с отвара от картофи и зеленчуци.

Супа Уха

През пролетния сезон Щи се приготвя от киселец, спанак и коприва. Когато се приготвя от кисело зеле пък, Щи се приготвя в рибен бульон.

Когато се поднася, супата може да бъде гарнирана с лъжица сметана и дребно нарязан магданоз или копър.

Борш – Супа Борш пък е най-популярната руска супа в останалия свят. Тя има яркочервен цвят и сладко-кисел вкус. Супата обикновено се сервира със сметана, ватрушки с извара, крупеник, пампушки с чесън, пирожки с месо.

Разсолник – Тази супа може да се приготви с всякакъв вид месо - говеждо, свинско, овнешко месо, телешки гърди, кокошка, а също така с риба.

Обикновено се приготвя в краставичена саламура – разсол, със сушени гъби и с кисели краставички. Разсолникът се поднасят с разтегаи – вид руски пирожки с риба.

Солянка – Преведено от руски, Солянка буквално значи гъста супа, приготвена с много силен месен, рибен или гъбен бульон, подправена с пикантни ароматни подправки.

Супи с риба – „уха”. Преди години народът наричал „уха“ всяка месна, зеленчукова и рибена супа, но днес тази дума се използва само за означаване на рибената супа.

Тя се приготвя, като в кипящо мляко се слага сол, почистена дребна риба и масло. В някои места в страната в рибена супа слагат и домати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest