gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Печените зеленчуци били вредни като пържените

Печените зеленчуци били вредни като пържените

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Печени Зеленчуци
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Наскоро проведено проучване стигна до плашещо откритие – печените зеленчуци са също толкова вредни, колкото и пържените хранителни продукти.

Всички не еднократно сме чували за ужасните последици от консумация на Fast food храните, неминуемо приготвени чрез пържене в мазнина. И години наред, диетолози и учени ни убеждават, че след пресните, най-полезни са зеленчуците, когато преминат през "суха" термична обработка, тоест на грил или на скара.

Според ново изследване обаче, зеленчуците на грил са толкова нездравословни, колкото и пържените в мазнини продукти в заведенията за бързо хранене.

Печени Чушки

Оказва се, че всички продукти, печени или пържени по някакъв начин, могат да ви донесат напълняване, затлъстяване, диабет, и още редица проблеми и заболявания.

Зеленчукови Шишчета

Проучването е проведено от учени в университета „Маунт Синай” в Ню Йорк. Под ръководството на професор Хелън Власара, учените провели редица опити, при които давали на четири генерации опитни мишки храна, богата на веществото метил-глиоксал храна.

Именно това вещество се полепва по храните, обработени на барбекю. На тялото то действа отслабващо спрямо механизмите за защита от инфекции.

Зеленчуци на Сач

Резултатите били плашещи - животните развили инсулинова резистентност и започнали да трупат телесни мазнини. Освен това, станали изключително податливи на диабет. Като цяло, при мишките се наблюдавало минаване по същия нездравословен път, който се наблюдава при хората през последните десетилетия.

Професор Хелън Власара изразява надежда откритието, което е направила заедно с екипа си, да позволи на човечеството да се пребори успешно с епидемията от затлъстяване при хората.

Закономерността, която превръща здравословните зеленчуци в нездравословни след процеса печене, е натрупваните количества метил-глиоксал. На пръв поглед здравословната храна, наситена този токсин, намалява защитните функции на организма и обрича резистентността срещу метаболичните и другите заболявания.

Покрай откритието излиза и друг фактор – хората, застрашени или болни от диабет, трябва задължително да изключат от менюто си храни, с наситено съдържание на метил-глиоксал.

Всичко това ни позволява да погледнем с други очи на уж "здравословните" сухо обработени продукти. За да избегнете зловредните натрупвания, най-лесно би било да готвите на пара, задушено на фурна или варене, вместо на грил.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
готвачката на царя
готвачката на царя
19.11.2013 16:55
само глупости пишете! Стойте гладни! Човек , колкото и здравословно да се храни пак умира , поне си доставете удоволствието да си хапвате от всичко по малко! И стига с тези безполезни писания за разни диети! ПРоведени неправилно,могат само да ви навредят! Всеки организъм има индивидуални нужди.Затова яжте и пийте каквото ви харесва !068
5
0
Иво
Иво
28.05.2013 23:56
Най-добре е да си отглеждате сами или да закупите от селското производство , някоя баба или дядо на село. По сигурно е че не са торени с химия и не са ГМО.
0
0
Мармозет
Мармозет
28.05.2013 17:59
При толкова ГМО и пестициди, пресните плодове и зеленчуци са също толкова вредни, а резултатите след изследвания горе-долу същите..Така че, подобни глупости не ми се слушат..Който има пари да си копува БИО, да се моли да е истинско и да го яде както си иска...
2
0