gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Колко време се пече пиле

Колко време се пече пиле

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Печено пиле
Кръгла дълбока тава от алпака с дръжки - 39 см
Качество без компромис:
Кръгла дълбока тава от алпака с дръжки - 39 см
80.00 лв.
Виж ››

Когато печете пиле, трябва да знаете за колко време то ще стане съвсем крехко и кожата му ще се превърне в ароматна, златиста и хрупкава.

Готовността на пилето, което се пече, се определя, като се прободе месото с вилица. Ако сокът, който изтича, е прозрачен, това означава, че пилето е напълно готово.

Ако сокът, който изтича от месото, е червен, пилето все още трябва да се пече.

За печене е подходящо охладеното, а не замразено пиле. Ако то е замразено, добре е да го размразите, преди да го сложите да се пече във фурната.

Не се препоръчва печене на замразено пиле, тъй като то може да загори отвън и да не се опече добре в сърцевината.

Печене на пиле

Преди да печете пилето, трябва да го измиете добре, след което да го избършете добре със суха кърпа. Пиле, което тежи около килограм, се пече за около 1 час и 10 минути на 200 градуса.

Десетина минути преди окончателното изпичане на пилето е добре да включите функцията грил, за да се образува апетитна златиста хрупкава коричка на кожата.

За да получите вкусна ароматна хрупкава коричка, трябва няколко пъти да полеете пилето със соса от печенето, а преди да е готово, да го намажете с масло.

Ако пилето за печене е по-тежко от килограм, се пече петнадесетина минути повече, като постоянно се проверява дали не е готово.

Можете да опечете пиле във фолио или в специален плик за печене на месо, като добавите различни видове зеленчуци и подправки.

Във фолио или в плик за печене на месо пиле, което е с тегло около килограм, се пече около час на 190 градуса температура.

Накрая фолиото или плика за печене се отваря, за да се образува вкусна апетитна коричка.

Печени пилешки бутчета

Ако печете пилешки бутчета, те стават готови за около 30 минути на 200 градуса във фурната. Те се пекат по 15 минути от всяка страна.

Парчетата пиле се пекат 20 минути в микровълнова фурна на максимална мощност, а цяло пиле се пече 50 минути на максимална мощност в микровълнова фурна.

Когато пилето се пече в микровълнова фурна, обемът му може да намалее с около една четвърт.

Ако желаете да си сготвите нещо с пиле, опитайте някои от нашите домашни рецепти за пиле: пълнено пиле, пиле фрикасе, или пилешко на скара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
55
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Бойчо Николов
Съгласен съм с Валентин Стойков. Кой казва, че микровълните били вредни! Ако са вредни до сега да сте се разболяли от GSM -ите. Някой каже нещо и всички почват да вярват. Така беше и с мастта, сланината, млякото, маслото и др. После се появява статия, че не били вредни. После статия за нитратите - сега никой не ги споменава.
Драги ми читатели, а за мен е много по.важно, тия пилета да не са натъпкани с хормони, антибиотици и разни други боклуци! Тия микровълни 2400Mz могат да действат само на молекулата на водата. Ако са толкова опасни, защо ги произвеждат !?
За микровълновите печки не говорете, след като не ги познавате!
2
4
Анка
Анка
03.12.2014 15:26
Валентине сакат си в готвенето. Недей да даваш акъли! Мъжка му работа- пилето в микровълновата фурна, нали е най-лесно!
4
3
Петя
Петя
18.12.2013 21:53
ЗАЩО ПРЕПОРЪЧВАТЕ ДА СЕ ПЕЧЕ И В МИКРОВЪЛНОВА ПЕЧКА?Сигурно не знаете ,колко са вредни микровълновите фурни?Ами информирайте се и не подхождайте, като конвеерно производство на печени пилета.Все пак бройлера/натъпкан с антибиотици и хормони/да се приготви в нормална печка,за да е „по-здравословно„!
13
3
Валентин Стойков
Валентин Стойков
29.07.2014 02:26
Печенето в микровълнова фурна даже е по-безопасно, защото при правилно печене температурата на пилето не надвишава много 100 градуса (пече се в затворен стъклен съд с достатъчно вода).

При печене при по-висока температура може да се образува „коричка“, която съдържа вредни вещества (някои от тях придават приятния вкус на пилето). При печене на ниска температура (не много над 100 градуса по целзий) не се образува такава коричка (и пилето не е така вкусно), обаче е по-безопасно.

Ако обаче не сложим достатъчно вода и съдът е недобре затворен - пилето може да „изсъхне“ и да достигне твърде високи температури.
4
8