Прогестерон
ProgesteroneProgesteron
Gotvach.bg»Статии»Хормони»Прогестерон

Прогестерон

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641646k
Прогестерон

Прогестеронът представлява стероиден хормон, който участва в бременността, менструалния цикъл и ембриогенезата при хората. Прогестеронът се отнася към клас хормони, наречени прогестогени. Не бива да се бърка с прогестините, защото това са синтетично получени прогестогени.

Прогестеронът се синтезира в надбъбречните жлези, половите жлези, мозъкът и по време на бременността в плацентата. Той подготвя лигавицата на матката за приемане на зародиша и същевременно контролира нормалното протичане на бременност.

Прогестеронът и естрогените се произвеждат в яйчниците. Малко количество прогестерон се произвежда в надбъбреците и тестисите.

Функции на прогестерон

Прогестеронът играе роля на прекусор на естрогените и тестостерона, както и на надбъбречните хормони, които регулират водно-електролитното равновесие, реакциите при стрес, кръвното налягане.

Бременност

През първата половина на месечния цикъл нормално преобладават естрогените. След овулация се покачва нивото на прогестерона и той преобладава през втората половина от цикъла. Ако не настъпи оплождане, хипофизата изпраща сигнал на яйчниците да спрат производството на прогестерон и до 48 часа настъпва менструация.

Именно прогестеронът, произведен от жълтото тяло не позволява на матката да получава контракции при настъпило оплождане, както се получава при менструация. В резултат на това яйцето се запазва невредимо. Прогестеронът прави лигавицата на матката мека и наподобяваща гъба, така че оплодената яйцеклетка да може да се прикрепи успешно и да се имплантира. Той е абсолютно необходим за поддържане и подпомагане на бременността.

Прогестеронът покачва базалната температура, така че да може тя да се измери с термометър и да даде информация, че овулацията е настъпила. Прогестеронът запазва базалната температура и през целия период на бременността.

Оплакванията в резултат на хормонален дисбаланс засягат абсолютно всички органи и системи в тялото. Тези оплаквания са най-различни – главоболие, задържане на вода, болки и подуване на гърдите, раздразнителност, умора, нетърпеливост, гневливост, плачливост и редица други.

Прогестеронът и естроген определят нервно-психичния статус на жената. Нивата на тези два хормона влияят дори на качествата на нейния характер.

Месечен цикъл

Ползи от прогестерон

Най-общо ефектите от прогестерона могат да се обобщят по следния начин:

Прогестеронът помага на утробата да узрее, предотвратявайки създаването на излишна тъкан; има добър диуретичен ефект, който мобилизира течностите /по този начин намалява подпухването и задържането на вода/; подобрява ефекта на щитовидните хормони, ускорявайки метаболизма; действа антисъсирващо на кръвта; подобрява настроението; увеличава либидото и сексуалното желание; предотвратява развитието на рак на гърдата и матката.

Прогестеронът стимулира образуването на нова костна тъкан, което се явява превантивна мярка срещу остеопороза. Той предотвратява наднормения растеж в гръдната тъкан, което е добра превенция срещу фиброцистит.

Нива на прогестерон

Количеството прогестерон в женското тяло зависи от това, в кой ден на менструалния цикъл се получава овулацията /излизане на яйцеклетката от яйчника/. За начало на цикъла се смята първият ден от менструацията. От този ден до овулацията от яйчника се отделят фоликулини, които причиняват разрастване на лигавицата на матката. След овулацията на мястото на излязлата яйцеклетка се появяват т.нар. жълто тяло. Точно то определя и хормона прогестерон.

Хормон Прогестерон

Прогестеронът е онзи хормон, който стимулира оформянето на мъжки качества в женския характер. Най-много прогестерон се натрупва, ако овулацията се случи непосредствено след менструацията.

Ако овулацията се случи на седми до девети ден от менструалния цикъл, тогава количеството прогестерон е в оптимални нива. Именно благодарение на това жената е привлекателна, чувствена и женствена.

Ако овулацията настъпи в последните дни на менструацията, прогестерон въобще не се отделя. Нивата както на естроген, така и на прогестерон спадат рязко през менопаузата. Прогестеронът спада доста по-рязко отколкото естрогенните хормони.

Дефицит на прогестерон

При наличие на естрогенна доминация се наблюдава прогестеронов дефицит. Според степента на дисбаланс, засегнатата жена може да изпитва един или повече от следните симптоми: чувствителност в гърдите и предменструални болки; тежка менструция и меструално главоболие; нередовна менструация.

Други негативни прояви са фиброцистит; нервност; загуба на сексуално желание; чести главоболия; зачестяване на уринирането; неплодовитост; нервност и панически атаки; повишаване на холестерола и кръвното налягане; рак на гърдата; сухота в очите; автоимунни заболявания; безсъние и проблеми със съня; остеопороза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес