Люляк
LilacJorgovan

Люляк

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Люляк
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
Качество без компромис:
Градинарски ръкавици с пръсти от латекс и полиестер
15.00 лв.
Виж ››

Люляк /Syringa L./ е красив цъфтящ храст, който по качества и популярност отстъпва единствено пред розата. Родината на този невероятен храст е Персия, откъдето търговци го пренасят във Виена преди 400 години. Люлякът е представител на семейство Маслинови.

От Виена люлякът бързо се разпространява из цяла Европа и до ден днешен славата му е неоспорима. Люлякът е универсално растение за озеленяване. Сравнително студоустойчив, люлякът има продължителен и ароматен цъфтеж, притежава изключително красива и плътна корона, достойна за възхищение.

Люлякът е храст или малко дърво, което достига височина до 5 метра. Среща се в градини и дворове, паркове и булеварди. Можете да го видите както на полето, така и по морския бряг и стръмните части на планините.

Може да вирее не само на плодородни почви, но и на песъчливи, варовити и каменисти почви. Единствено не понася заблатени почви и мочурища. Предпочита слънчевите места, но вирее и на полусянка. Не се нуждае от особени грижи, защото издържа на застудяване и засушаване.

Листата на люляк са наситенозелени със сърцевидна форма, а по края са гладки. Разположени са срещуположно по клонките. Красивите цветове на люляка са събрани в метлици и се развиват от най-горните странични пъпки. Люлякът цъфти през април-май в розово, бяло, синьо, виолетово, пурпурно. Може да се срещне и в жълт цвят.

Люляци

Състав на люляк

Цветовете на люляк съдържат етерично масло, багрила, гликозиди, соли, органични киселини, витамин С и фарнезол, който придава невероятния аромат. Листата съдържат синигрин, витамин С и други вещества.

Отглеждане на люляк

Люлякът може да се отглежда както на двора, така и в саксия у дома. Люлякът на двора е непретенциозен и издръжлив – както на големи студове, така и на летни жеги, съпротивлява се успешно срещу болестите и вредителите. Ако искате да имате повече от един люляк в двора си, не подбирайте сортове със сродни характеристики, защото ще се загуби ефектът от красотата им.

Грижите за люляк съвсем не са сложни, а едно от най-важните неща, които трябва да се знаят по отношение на този храст е резитбата. Метличките трябва да се отстранят веднага след като приключи цъфтежът. Това трябва да се направи много внимателно, за да не се повредят разположените до тях разклонения, върху които се залагат новите цветни пъпки.

При есенна резитба на следващата година люлякът няма да цъфне. Резитбата се състои още в премахване на слаби, сухи и растящи навътре клони. Дивите издънки също трябва да се отрежат. Клоните на люляка обаче в никакъв случай не бива да се чупят. Изрязването на излишните клони трябва да се извършва с остри и чисти инструменти, а местата да се замазват с вар или други специални препарати.

На двора садете люляк на добре осветено, но само през първата част на деня място. Преди саденето направете хубав дренаж, като почвата трябва да е неутрална или слабо кисела, наторена с минерални торове, съдържащи магнезий.

Масло от люляк

Ако решите да отглеждате люляк у дома, най-добре си набавете двегодишен храст през есента. Храстът може да презимува в сандък на балкона, но трябва да се създадат условия, за да не измръзнат корените. Рано напролет храстът се изважда, корените се подкастрят леко и се засажда в саксия с диаметър около 18 см.

След засаждането, обилно полейте храста и го подрежете. Резитбата, която се извършва е с цел на всяка клонка да останат по 3-4 двойки пъпки, в зависимост от степента на развитие на короната. За 10-15 дни саксията се държи на слънчево и топло място и редовно се полива. След това се изправя на балкона и се заравя в сандъка.

През лятото редовно се полива. Подхранва се веднъж седмично с разтвор от говежди тор. През периода на растежа кореновите издънки и появяващите се пъпки се отделят. Тези грижи трябва да продължат до средата на юни.

Ползи от люляк

Невероятният аромат на люляк се използва в състава на редица козметични продукти. Предимно се използват листата, цветовете и пъпките, които имат високо съдържание микроелементи, дъбилни вещества, гликозиди и фитохормони. Тези вещества имат противовъзпалително, очистващо и обезболяващо действие върху кожата. Люлякът се използва в парфюмерийната промишленост.

Цветовете на люляк помагат за пречистване на организма и при подагра. Цветовете се заливат с ракия, така че да се покрият цветове с 1-2 пръста отгоре. Съдът се държи на тъмно две седмици, след което се прецежда. Пият се по 20-30 капки с малко вода, 2-3 пъти на ден. При артрит с настойката се натриват болезнените участъци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес