gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да почистваме фритюрника

Как да почистваме фритюрника

НевенаНевена
Новак
2256
Пържене във фритюрник
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.
Виж ››

Фритюрникът е отличен уред за бързо изпържена храна в къщи. За готвенето с фритюрник обикновено се използва доста голямо количество олио, което може да ви навежда на мисълта, че почистването му е кошмарно.

Всъщност това съвсем не е така, защото почистването на фритюрника, не е толкова трудно, колкото изглежда. Приготвихме ви бърз инструктаж как да се отървете от мазнините и миризмите на пържено.

1. Изключете фритюрника. Ако сте го използвали скоро, изчакайте да минат 2 часа, за да изстине мазнината в него.

Фритюрник

2. Изкарайте кошницата за пържене от фритюрника и я сложете в мивката. Сипете 2-3 капки от препарат за съдове или от друг почистващ течен препарат за чинии и я оставете.

3. Отстранете олиото от фритюрника. Използвайте кухненска хартия, за да избършете вътрешността. Ако има залепнала храна, може да си помогнете с пластмасова шпакла.

4. Избършете мазните остатъци върху нагревателя на фритюрника с хартиена кърпа много внимателно, като следите да не нараните или огънете термостата.

5. Сложете 7-8 капки от почистващия препарат за чинии, с който разполагате, върху стените и дъното на фритюрника. Използвайте топла вода и мека гъба, за да го почистите, като го бършете с кръгови движения.

Миене на съдове

6. Напълнете фритюрника с гореща вода и го оставете за 30 минути с водата, докато почиствате кошницата.

7. Пуснете топла вода върху кошницата за пържене, сипете от почистващият препарат и търкайте отгоре надолу и обратно с по-груба гъба, докато премахнете мазнината.

8. Оставете кошницата да изсъхне.

9. Използвайте половината от горещата вода във фритюрника, за да почистите страните му отвън и излейте останалата част.

10. Налейте топла вода във фритюрника и с ръка избърсвайте стените, за да не остане препарат в него. Ако е необходимо, го изплакнете няколко пъти.

11. Използвайте кърпа, за да избършете външната страна на фритюрника, а вътрешната оставете да изсъхне на въздух.

Начинът на почистване на фритюрник зависи много от това какъв модел е. Ако е необходимо, махнете и двата филтъра на капака, за да го почистите.

Никога не оставяйте фритюрника включен към електрическата мрежа, докато го почиствате и не го потапяйте във вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
рррр
рррр
09.10.2013 11:21
Алоо, до Юлия! Ти прочете ли добре моят коментар...? Погледни добре!, Почиствам си фритюрника по този начин 5години! Не виждам, кое ти е толкова смешно? Също така искам да имаш в предвид, че все още ползвам същият фритюрник. Може би искаш да ти го снимам, но няма да повярваш,че това е постоянно използващ се фритюрник/блести като нов/. Не съм ти опряла пистолет в главата и да те задължавам да пробваш моя метод. Моите приятели го ползват и са доволни от резултата!
6
1
Петрова
Петрова
07.09.2013 21:38
И аз очаквах някаква хитринка, но по този начин всеки знае да си почисти фритюрника. Лично аз го чистя с обезмаслител.
3
2
ДиНо
ДиНо
21.06.2013 01:26
Хм, сега разбирам че фритюрника се миел.Аз обикновено купувам фритюрник слагам 3 литра олио в него пържа, слагам още 3 литра като намалее, повтарям тая процедура още 2-3 пъти и го изхвърлям.После купувам нов.
6
1
МАЯ
МАЯ
18.06.2013 12:57
ХА ХА ТО НА ДУМИ ВСИЧКО Е ЛЕСНО!!!!
АЗ ПРЪСКАМ С ОБЕЗМАСЛИТЕЛ И ТЪРКАМ ЧАСОВЕ!!!
3
1
Юлия
Юлия
13.06.2013 09:31
До РРРР- много се смях на метода ти.Надявам се ,че и ти си имал/а/ предвид шегата с това предложение.защото обратното е ....тотално скапване на фритюрника. Както и да е.Що се отнася до статията,то бих искала да кажа на нейният автор,че ние обикновените хорица ,дето си мием от време на време фритюрниците,не сме олигофрени и не е нужно да ни се обяснява ,като на такива.Лично аз очаквах някаква хитринка,която да улесни процеса.Уви...Хубав ден ,желая!
7
1
*_*
*_*
13.06.2013 08:15
И всичко това продължава около 6 часа, ако не го правите след всяко ползване на фритюрника.
На бас, че е писано от някой, който в живота си не е мил фритюрник. Хахахах...
7
3
рррр
рррр
12.06.2013 10:06
Пълни глупости! Единственият и сигурен начин е да напълните дълбок съд с много топла вода, да изсипите в нея сода каустик/ не вдишвайте върху разтвора/, да разбъркате/например с голяма дървена бъркалка/ и да потопите всички части на фритюрника, без да се притеснявате за кабели и болтчета.Така трябва да престои едно денонощие. След това изплакнете обилно и оставете да съхне 7-8 часа. Ако, след изсъхването има бели ивици ги остържере с клечка за зъби. Винаги ползвайте ръкавици при допир със сода каустик и смело. Тази процедура я практикувам от 5 години и до сега не съм имала проблем.
5
1