gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Как да ограничим приема на сол

Как да ограничим приема на сол

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Сол

В България все по-наболял става въпросът за приема на сол. Консумацията на продукта е двойно по-висока от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Средно българинът приема до 10–14 грама на ден, а в някои региони на страната се стига и до рекордните 18–20 грама.

Това ни нарежда на „почетното” второ място в света по консумация на сол. Около една четвърт от хората на Земята ежедневно приемат над 15 грама сол.

България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Над 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени [стойности на кръвното налягане].

Соленки

Именно на него се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемична болест на сърцето. Реално, ако приемът на сол е в нормалната граница от 5-6 г дневно, то рискът от високо кръвно налягане спада с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето – с 18%.

Хората от 10 до 60 годишна възраст се нуждаят от 1.5 г/3.75 г сол дневно. При по-малките деца и по-възрастните хора извън тази група, нуждата дори намалява. Организмът всъщност има потребност от натрия в нея. Чрез него се осъществява провеждането на нервните импулси.

Бургери

Установената максимална горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 2 г натрий/5 грама сол, което е равно на количеството в една чаена лъжичка.

Ако се прекали с приема на сол, то това може да доведе до изключително нездравословни последици. Бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем.

Видове сол

Спрямо това се повишава и кръвното налягане – проблем, водещ след себе си редица други. Остеопорозата, бъбречните камъни, ракът на стомаха, бронхиалната астма са само малка част от тях.

За да не се стига до подобни последици, трябва да ограничим приема на сол. Това не е лесно, тъй като около 75% от солта, която приемаме, се намира в обработените продукти – консерви, колбаси, сирена, хляб, универсални подправки, сосове и т.н.

Около 10% от нея пък е в пресните продукти, които консумираме. Останалите 15% е солта, която добавяме към храната при готвене или при ядене. И точно тези последни 15% най-лесно могат да се контролират.

Много важно е да се знае, че най-много сол, надхвърляща необходимата дневна доза, се съдържа в храните от заведения за бързо хранене.

Когато купувате каквито и да е продукти пък, то задължително погледнете съдържанието на натрий. За да определим сами съдържанието на сол в тях, умножете съдържанието на натрия по 2.5.

Когато прибегнете до ограничаване приема на сол, ще трябва да мине известно време, за да свикнете с новия вкус. Не купувайте готови храни, полуфабрикати, вакумирани и всякакви колбаси. Опитвайте се да си готвите по-често сами, за да може да контролирате количеството сол в храната си.

А и да не забравяме, че има здравословна алтернатива на готварската сол, а именно хималайската такава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest