Ягодово дърво
Planika
gotvach.bg»Статии»Плодове»Ягодово дърво

Ягодово дърво

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Ягодово дърво
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части-15%
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
136.00 лв.
Виж ››

Ягодовото дърво /Arbutus unedo/, наричано и само арбутус представлява вечнозелен нискорастящ храст, който с течение на годините придобива форма на дърво.

На височина достига до 4-6 метра. Ягодовото дърво цъфти и ражда плодове от октомври до март месец. Цветовете и плодовете се появяват едновременно в края на есента.

Листата на ягодово дърво са тъмни и лъскави. Яркооранжевите му плодове с големина 2-3 см представляват истинска атракция, защото приличат на ягоди и оттам идва и наименованието му.

Преди да узреят плодовете имат зелен цвят, а след узряването си придобиват красив червен цвят. Под външната обвивка има месеста част, която е пълна със семки.

Ягодовото дърво е лесно за отглеждане растение, което расте най-добре в богати на хранителни вещества и отцедливи почви, но понася добре и тежки глинести почви. Ягодовото дърво се среща в естествен вид в Южна Швейцария, Ирландия, Крим, Мала Азия, Средиземноморието.

На територията на нашата страна се среща в Странджа планина и придава неповторимо очарование на природата. Най-добре вирее на ярко слънце.

Една много интересна разновидност на ягодово дърво е червената мирика или китайското ягодово дърво. То е много разпространено в Китай, но се среща и в Япония, Тайван, Корея и Филипините. Обикновено плодовете му са червени, но могат да бъдат лилави или бели. Обвивката им е твърда, а вътрешността много сладка.

Отглеждане на ягодово дърво

В нашата страна все още няма установени традиции в отглеждането на ягодово дърво, но все повече хора започват да го отглеждат. Ягодовото дърво е доста калено и издържа на температури до поне -16 градуса.

Младите растения не могат да издържат на ниски температури, затова първите няколко зими трябва да се отглеждат в оранжерии. Най-добрият начин за размножаване на ягодово дърво е от семена. Семената се засяват на повърхността на компост в оранжерия в края на зимата.

Компостът трябва да се поддържа постоянно влажен, не бива да изсъхва. Обикновено семената покълват в средата или края на пролетта.

Пресаждането в отделни саксии става, след като ягодовото дърво е достатъчно голямо за да се справи и да израства в сянката и светлината на оранжерия, най-малко през първата си зима. Подрязва се минимално, колкото да се поддържа короната.

Растение Ягодово дърво

Състав на ягодово дърво

Плодовете на ягодовото дърво съдържат около 20% захари, а във всички части на растението има етилов галат и танин, който достига до 45% в кората.

Ягодово дърво в кулинарията

Плодовете на ягодово дърво са ядливи с много приятен червен цвят. Прекрасният червен цвят се появява, когато узреят и отдалеч изглежда, че дървото е отрупано с ягоди. Макар че плодовете приличат на ягоди, вкусът им е съвсем различен. Те имат приятен и деликатен аромат.

Могат да се консервират или да се използват за направа на вкусни конфитюри. Плодовете на ягодово дърво не бива да се консумират сурови, защото имат неприятен вкус, който няма да се хареса.

Плодовете на ягодовото дърво червена мирика се ядат и пресни, защото вътрешността им е сладка. Те могат да се сушат и също да се използват за направата на сладка и конфитюри.

Ползи от ягодовото дърво

Освен декоративни свойства и плодовете, използвани в хранителната индустрия, ягодово дърво има и здравословни ползи за организма. То има добри антибактериални свойства, които се дължат на етиловия галат. Антибактериалните свойства са най-силно изразени срещу микобактериите.

Влияе добре при кашлица и възпалено гърло, използва се за лечение на дизентерия и диария, при болести на отделителната система като уретрит и цистит. Листата и корените на ягодовото дърво имат добро стягащо и диуретично действие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
елина
елина
23.11.2013 09:24
може ли да се намери в българия
8
1