Сорбитол
SorbitolSorbitol

Сорбитол

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Формула на сорбитол
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.
Виж ››

Сорбитол е хранителна добавка, отнасяща се към стабилизаторите, добавяни в хранителните продукти за запазването на вискозитета и консистенцията им.

С подобно действие е пектинът. Сорбитол, познат в хранителната индустрия като Е420 се използва в качеството си на емулгатор, подсладител и задържащ агент.

Сорбитолът може да бъде под формата на сироп, прах с бял цвят или концентриран воден разтвор. Разтваря се във вода и има добре изразен сладък вкус. Използва се като заместител на захарта, защото е значително по-сладък и нискокалоричен от нея.

В естествен вид сорбитол се среща в много плодове и растения. Плодовете, в които се среща са най-вече круши, ябълки, сини сливи и праскови.

Сорбитол в кулинарията

Сорбитолът е широко използван в хранителната индустрия. Намира най-голямо приложение в сладкарството и при приготвянето на диетични храни.

Използва се в дъвки, захарни близалки, сушени плодове, сладкиши, пасти, захарни изделия. Използва се и като заместител на захарта при диабетици.

Сорбитол

Сорбитолът се използва в десерти и други подобни на базата на вода, ароматизирани, нискоенергийни или без добавена захар. Среща се в млека и млечни продукти.

Сорбитол е овлажнител, който намира приложение и в месопреработвателната индустрия. Той е структурообразувател, който подобрява консистенцията на продукта; добър емулгатор, помагащ за смесването на продукти и вещества, които при други условия не биха могли да бъдат смесени; не на последно място сорбитолът е стабилизиращо вещество, което запазва структурата и формата на продуктите.

Безопасно количество сорбитол

В САЩ има изискване продуктите, съдържащи сорбиол, да имат предупредителни надписи, при условие, че производителят смята, че потребителят би употребявал над 50 г сорбитол на ден. Въпреки това дори количества под 50 г дневно могат да предизвикат проблеми при някои хора.

През 1999 година е изпратена петиция до Американската администрация за храни и лекарства да изисква поставяне на подобни надписи на всички продукти, съдържащи сорбитол, защото негативни прояви могат да се получат и при 10 г на ден.

Вреди от сорбитол

Сорбитолът се използва във фармакологията избирателно, защото може да променя свойствата на лекарствата /не е изключено да придобият токсични свойства/. Той се използва при клизми и има слабително действие. Използва се при хора с констипация, преди диагностични процедури или операции на дебелото черво.

Вреди от сорбитол

САЩ отнасят сорбитол към веществата, опасни за човешкото здраве. При използване на големи количества от хранителната добавка се наблюдават определени симптоми като засилено газообразуване и дискомфорт в стомашно-чревния тракт. Приемането на над 50 г сорбитол е опасно за човека.

Сортибол не спада в групата на алергените, но може да предизвика дразнене на лигавиците в организма. Установено е, че влияе негативно на зрителните органи.

При продължителен прием на тази хранителна добавка може да се появи дори диабетна ретинопатия и увреждане на клетъчните функции в организма.

Възможно е да се наблюдава свръхчувствителност към сорбитол и кървене от гастроинтестиналния тракт.

Сорбитолът е забранен за използване в производството на бебешка храна. Предимство на сорбитола е, че може да се използва от диабетици, защото почти не влияе върху нивата на кръвната захар.

Както става ясно, дебнещите опасности в храните са наистина много и дори диетичните и храните без захар, крият други рискове за здравето под формата на опасни хранителни добавки.

Купуването на храни с възможно най-малко Е-та в определена степен може да предпази организма от бавното, но опасно действие на тези субстанции, доказано вредни за здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.4
53
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Нисимов
Нисимов
21.09.2013 18:28
Сорбитол сух 98 %, торби 25 кг., кол. 1100 кг. предлага изгодно. Цена 1.2 лв./кг. за цялото количество.
За контакт 0876265091/
1
1