Сапонини
SaponinsSaponini

Сапонини

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516411k
Сапонини

Сапонините представляват сложно устроени гликозиди. Срещат се в растенията заедно с етеричните масла, мазнините, смолите и в редки случаи с алкалоидите. Сапонините не съдържат сяра и азот в молекулата си. Все още не е изяснено значението им за растителния организъм. Някои смятат, че изпълняват ролята на резервни вещества и имат определена защитна роля срещу тревопасните животни.

Названието на тази голяма група приодни съединения идва от латинското „сапо“ – сапун. Това се дължи на факта, че техните водни разтвори при разклащане се пенят и образуват стабилна пяна, която дълго време не изчезва. Сапонините са безцветни вещества с добра разтворимост във вода.

В чист вид сапонините са некристални. Под действието на разредени киселини се разпадат на захарна част и специален вид агликон, наречен сапогенин. Сапонините са отровни за животните, които имат непостоянна температура на кръвта /риби, змии, влечуги/. За сметка на това сапонините са полезни за човешкото здраве, поради което влизат в състава на редица препарати.

Видове сапонини

Сладник

В зависимост от химичната структура на сапогенините се различават две основни групи сапонини:

Стероидни сапонини – по химична структура са близки с половите хормони, стеролите и сърдечните гликозиди. Имат голямо значение като изходна суровина за производство на стероидни хормони и производни на кортизон. Стероидните сапонини се срещат главно в семейства Картофови, Бобови, Кремови и др. Те играят важна роля за синтеза на стериодни хормони и производни на кортизон.

Тритерпенови сапонини – сапогенините на тези гликозии са тритерпени. Най-важните се съдържат в конски кестен, сапунче, сладник, иглика, женшен и бръшлян.

Най-силният цитостатик от растителен произход засега остава тритерпеновия сапонин, който е изолират от цикламата, но не се използва заради силна токсичност. Тритерпеновите сапонини намират приложение в практиката предимно в състава на отхрачващи средства.

Източници на сапонини

Бабини зъби

Както стана ясно, сапонините се съдържат предимно в растенията. Едно от най-популярните растения, източник на стероиден сапонин е билката бабини зъби. Още през далечната 1970 година растението е използвано в препарати, които стимулират метаболизма.

Други източници на важни сапонини са сапунче, иглика, бръшлян, конски кестен. Като цяло по-голямата част от лечебните растения съдържат различни видове сапонини.

Ползи от сапонини

Сапонините притежават разнообразни фармакологични свойства и медицински приложения. Те проявяват хемолитична активност. Сапонините спомагат за резорбцията на мазнините, въглехидратите и други вещества в организма. Някои от тях имат свойството да повишават кръвното налягане и да влияят върху обмяната на веществата, а също и да укрепват организма.

Жен шен

Затова се използват много често в лечебната практика. В медицината също така се използват заради доброто си отхрачващо действие, но не бива да се подценяват противотуморното, противовъзпалителното и стимулиращото половата система действие.

Използват се и в медикаменти за лечение на атеросклероза. Диосгенинът има важно значение, защото от него се произвеждат редица от познатите ни стероидни препарати – кортикостероиди, хормони и др.

Някои стероидни сапонини имат отлично противогъбично и антибактериално действие. Тритерпеновите сапонини от своя страна имат интересното свойство да улесняват резорбцията на веществата в храносмилателната система.

Много растения по света синтезират сапонини, като се предполага, че естествената им роля е да ги защитават от естествени патогени. Поради голямото химическо разнообразие на стероидните и тритерпеновите сапонини, през последните години се възобновява интереса и проучванията на тези вещества, най-вече като потенциални химиотерапевтични агенти.

Според проучвания от 2005 година, сапонините притежават имуномодулиращо и антиканцерогенно действие, оказват влияние върху пропускливостта на клетъчните мембрани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest