gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на корнишони

Отглеждане на корнишони

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Отглеждане на Корнишони
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Първата стъпка към отглеждането на корнишони е избора на подходяща почва. Най-добри за целта са топлите, дренирани и богати на органично вещество почви. Добре е избраната почвата да е обогатена на рН.

Температурата на почвата, в която ще се сеят корнишоните, не трябва да е под 12 градуса. Поради това, при директна сеитба се използва черно фолио за затопляне за кратко през пролетта.

Когато растенията се отглеждат в парници пък, преимуществото е, че прибирането се ускорява с около две седмици. Отглеждането на разсада отнема около три седмици, като оптималната температура по време на покълването е 22 градуса. Закаляването е изключително важно, тъй като корнишоните са много податливи на студ.

Разсада се засажда дълбоко, до първите листа. Гъстотата на засяване трябва да е 30 000 раст./ха. Разклоненията трябва да се разпределят върху свободното пространство. Трябва да се внимава да не се наранят, по време на растежа или прибирането.

Корнишоните се отглеждат на опорна конструкция (вертикално). Предимство на системата е по-малката възможност за поява на болести, плодовете се запазват чисти и осоляването е по-лесно и по-бързо. Мустачетата на корнишоните трябва да се насочват по-нагоре, по протежение на теловете.

Корнишони

Условието, необходимо за доброто развитие на зеленчука, е честото торене. Корнишоните понасят добре торене с органични торове. Те се дават през есента поради опасността от това, че могат да изгорят кореновата система.

През лятото е добре да се подхранват чрез разхвърляне на тора, но само при суха култура. Подхранването с капковото напояване е за предпочитане. Освен това, особено в периода на образуване на плодовете, корнишоните имат голяма нужда от вода.

Корнишоните са изключително податливи на вятър и температури. Поради това е добре да се сложи ветроустойчива защита около полето, чрез засаждане на други бързо растящи култури. Трябва да се внимава и със солите във водата.

Друг неприятел на корнишоните са плевелите. Когато се премахват, трябва да се има в предвид, че корнишоните са с плитка коренова система, която трябва да се пази от наранявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest