Трансмазнини

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56416413k
Маргарин

Храните, богати на трансмазнини са висококалорични и представлява сериозна опасност за здравословното състояние на човек. Безспорно тези мазнини са сигурна и бавна отрова, която обаче присъства в повечето храни по магазините.

Трансиозомери на висши мастни киселини се получават при нагряване на течни растителни мазнина до висока температура, в присъствието на водород и катализатори. Това е процес, познат като хидрогениране.

В резултат на химическата реакция растителните мазнини се втвърдяват, както се получава при маргарина. Колко по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо е то на стайна температура.

Мазнините, които човек приема с храната, са три вида;

- наситени;

- ненаситени;

- трансмазнини.

Наситените са от животински произход, а в структурата им няма двойни връзки, поради което на стайна температура са твърди.

Ненаситените мазнини, съдържащи се в зехтин и олио, има двойни връзки в своята молекула и са течни при стайна температура.

Вреди от трансмазнини

Трансмазнини

Доказано научно е, че трансмазнини са вредни за здравето. Те увеличават нивата на лош холестерол и същевременно намаляват нивата на добрия холестерол в кръвта.

Този двойно негативен ефект между двата вида холестерол е два пъти по-силен от ефекта, който притежават животинските мазнини.

Храните с трансмазнини не само водят до покачването на килограмите, но и складират телесните мазнини в коремната област. Коремните мазнини крият висок риск от сърдечно-съдови заболявания.

При консумиращите по-често трансмазнини се наблюдава и по-висока инсулинова резистентност, което е предпоставка за развитие на диабет.

Трансмазнините до такава степен натоварват сърдечно-съдовата система, че според данни от института на Харвард замяната им с течни растителни мазнини би предотвратила до 30 000 смъртни случая годишно, само в САЩ.

Трансмазнините могат да причинят запушване на кръвоносните съдове, диабет, трайно да увеличат кръвното налягане и крият сериозен риск от сърдечно-съдови проблеми.

Те не са безвредни дори и в минимални дози. Безспорно храните с трансмазнини са един сериозен проблем на съвременното общество, поради вредите и заболяванията, които доказано причиняват.

Храни с трансмазнини

Храни с трансмазнини

Щом трансмазнините са толкова вредни, защо присъстват в толкова храни? Отговорът е много прост – обогатяват вкуса и аромата на храната, по-евтини са, удължават срока на годност. Основен източник на трансмазнини от преработените храни е хидрогенираното масло.

Други основни източници на вредните мазнини са чипс, полуготови супи, бисквити, концентрирани сосове, вафли, бонбони, кексове, торти, пържените картофи във веригите за бързо хранене.

В естествен вид трансмазнините се появяват в месните и млечните продукти. Колкото по-високо е съдържанието на мазнини в тези продукти, толкова по-високи са и нивата на трансмазнините.

Регламентация на храните с трансмазнини

Вредни храни

В някои американски щати използването на трансмазнини за приготвяне на храна в ресторантите е забранено. Европейският съюз препоръчва отбелязването на съдържащите се трансмазнини в продуктите и евентуална пълна забрана на изкуствените трансмазнини. При проверяването на етикета следете не само за хидрогенирани, но и за частично хидрогенирани масла.

В нашата страна трансмазнини са широко използвани, защото са евтини и с висока трайност. Няма закон, който да налага задължителното изписване на точните грамажи на съдържащите се трансмазнини. От друга страна, те много често минават под общото означение растителни мазнини.

Заместители на трансмазнини

Трансмазнините трябва да бъдат заменени от храни, които са приготвени със зехтин, слънчогледово, ленено и соево олио. Зехтинът е най-полезен, защото е богат на мононенаситени мазнини. Студенопресованият е с идеални здравословни качества.

Като цяло трябва да се ограничи консумацияа на преработени и пържени храни. Приемът на мазнини от животински произход трябва да се намали.

Според Американската асоциация за сърдечни заболявания консумацията на трансмазнини трябва да бъде сведена до по-малко от 1% от общия прием на калории за деня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Kalin Nikolov
Kalin Nikolov
09.02.2021 21:38
Трябвало да се сведат под 1% според "хамериканската соцИаЦиЯ за сърдечно-съдови заболявания", ли...!??
МА, ТВА Е ИМПОССИБЪЛ,
отсекъде!! ? ?Иначе
-
наистина полезна статия!
0
0