gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Засаждане и отглеждане на броколи

Засаждане и отглеждане на броколи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Броколи
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.00 лв.
Виж ››

Броколито е разновидност на цветното зеле. За първи път е култивирано в Италия, още по времето на Римската империя. Селектирано и развито е като зеленчук от дивото зеле, внесенo в Империята от пътешестващи търговци от Мала Азия. Във Франция броколито пък било внесено от Катерина Медичи.

Самата дума "броколи" произлиза от латинската дума "bracchium", която се превежда като "разклонение" или "ръка". Най-вероятно наименованието идва от разклонената форма на стеблото.

Броколито, освен зелено, може да бъде бяло или лилаво. Има подразновидности като карфиолното броколи, което силно напомня на карфиола, и брокоцветното броколи, което е кръстоска между броколи и карфиол. Различните сортове броколи имат различно разклонени стъбла.

В България производството на броколи не е много разпространено. Въпреки това културата вирее добре у нас.

Използваемата част от броколито са цветните бутони, обособени в сбита глава, и част от принадлежащото към нея стъбло. При някои от сортовете броколи се образуват само централна цветна глава, а при други след отрязването ѝ се образуват различен брой странични главички.

Отглеждане на броколи

Броколито няма големи изисквания към топлината. Най-добре вирее при температура не по-висока от 25°С и не по-ниска от 10°С. Перфектната среда е между 16 и 21°С.

Когато решите да отглеждате броколи, първо трябва да изберете сорта. У нас се предлагат много сортове семена от Холандия, Швеция, Израел, Япония и др. Най-подходящи за нашите условия са хибридите, Monopoli Marathon, Fiesta, Coronado и др.

За да получите добра продукция, трябва да се снабдите с млад разсад, около 30-40-дневен. Листата му трябва да са добре оформени, а корените - здрави. Това е гаранция за лесно и бързо прихващане на младите растения и за доброто им развитие по-нататък.

Производството на броколи в България е добре да е късно. Семената се засяват към средата на юни в открита леха, а за по-южните райони и към края на месеца. За 1000 кв.м са необходими около 100 г семена. Броколито за есенно производство се разсажда към края на юли - началото на август.

Засяване на броколи

Най-важното за доброто производство на броколи е торенето им. То се развива най-добре на леки, добре аерирани почви с неутрална реакция. Подходящо е комбинираното торене на броколи с оборски тор, внесен при подготовката на почвата и минерални торове. Азотният тор пък се внася двукратно, на равни дози под формата на подхранване, съвместно с окопаването.

Броколито се полива редовно, като от най-много вода се нуждае по време на растежа на главите и на образуването на страничните главички, когато водоснабдяванията са по-чести. Податливо е към неприятели и болести, поради което е необходимо често обследване на разсада и младите разсадени растения, с цел навременна намеса и ефективна борба с вредителите.

Друг важен момент е прибирането на продукцията. Това се прави, когато цветните глави са достигнали консумативна зрялост и са плътни и сбити, някъде през септември-ноември. Цветната глава се отрязва заедно с 10-15 см от стъблото, което също е подходящо за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest