gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на фурми

Отглеждане на фурми

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Палма фурми
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Фурмите виреят на палми, за чието отглеждане е нужно стоическо търпение. Това е така, тъй като ще са ви нужни около десетина години, за да се насладите пълноценно на екзотичната прохлада на дървото. Още в древността палмовият лист е бил почитан като символ на многовековните усилия на човека да превърне мъртвите пясъци на пустинята в цъфтящи градини.

Финиковата палма e род растения от семейство Палмови, включващ 18 вида, чиито плодове са костилкови, известни като фурми.

Засаждането на фурмите става чрез нейните костилки. Най-напред ги поставете във влажни стърготини или тор, примесен с пясък, а не в пръст. Могат също така да се наредят върху влажна рохкава пръст в саксия и да се покрият с блатен мъх, който се овлажнява. Избраният съд се покрива отгоре със стъкло и се държи на топло място, с температура от 25 до 30°С.

Фурми

Първите кълнове на фурмата се появяват след два-три месеца. Ако обаче семената от плода са извадени и посадени веднага, покълването е след месец. За да се ускори процесът семената се заливат с гореща вода - около 80°C, след което се оставят да изстинат в нея цяло денонощие.

Когато кълновете достигнат 10 см вече е нужно пресаждане. Преместват се в малка саксийка с прегоряла тор, смесен с пясък. Основата на стъблото над повърхността на пръстта трябва да се обвие с влажен мъх. При пресаждането не се заравя дълбоко в пръстта.

Подходящата почва за палмата е от голямо значение. Тя трябва да се състои от равни количества листна (или торфена) и чимова пръст и пясък.

Сушени фурми

Листата на посятата палма се появяват едва след петата година, понякога дори след седмата. През лятните горещини е нужно обилно поливане, като саксията трябва да е обърната към слънцето, така че стреличките на листа да са насочени към стаята. По този начин се избягва растежът ѝ само на една страна. Листата често трябва да се мият с хладка вода и мека четка.

Вече възрастното дърво има средно тънък ствол, носещ на върха розетка от дъговидно извити перести листа. Цъфти в периода август - септември. Съцветията излизат от пазвата на листата, като на едно растение те биват или мъжки, или женски.

Палмата е двудомно растение. Плодът фурма, който се ражда, представлява продълговата ягода, с дължина 2-7 см, покриваща твърдо семе с продълговата бразда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
42
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Валентин
Валентин
07.01.2016 00:58
Качествени плодове започва да дава след 30-тата година. Така, че в буквален смисъл може да си умрете от чакане.
3
2