gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За и против солетите

За и против солетите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Солети
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

Солетите – тази лека и засищаща глада закуска между храненията в офиса, в къщи или където и да сме, са познати на всички ни. Но дали хрупкавите солети не крият здравословни рискове?

Солетите са удобна храна в забързаното ежедневие. Когато не искате да хапвате полуфабрикати или популярните fast food продукти, то е в пъти по-добре да си вземете пакетче солети. Поради това те ще ви попречат да качите някои и друго килце. Безспорно пред кроасаните, вафлите, бисквитките, баничките и т.н. солетите са за предпочитане.

видове солети

От друга страна, когато замените някое от храненията със солети и това стане системно, организмът ви ще започне да ги търси и по други поводи. Хрупкането ви харесва, започвате да увеличавате „дозата” и ги търсите на обед, на вечеря, дори сутрин. Когато замените основното хранене със солети, то се засищате и нямате нужда от истинска храна. Докато тялото има.

Честата и ежедневна употреба неминуемо ще доведе до покачване на килограми, тъй като все пак и те са тестено изделие. От друга страна солетите са категорично нерационална храна.

Соленки

Друг проблем, който може да ви докара пристрастяването към солетите, е запичането, тъй като те не са лесно-поносими, особено за раздразнен стомах. Добре е когато се консумират, това да става с чаши вода или чай.

И въпреки че са любима храна на голям процент българи, именно солетите наскоро бяха поставени в топ 15 на най-вредните храни в страната ни. Наред с тях са посочени соленки, пръчиците и т.н. от семейството на солетите.

Това е така, защото се смята, че съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, с изключение на едно - готварската сол. Съдържанието на сол в тези продукти е изключително високо, а мазнината, с която се приготвят, в повечето случаи е хидрогенирана.

А всички знаем, че прекомерните количества сол водят до редица заболявания – повишаване на кръвно налягане, остеопороза, бъбречните камъни, рак на стомаха, бронхиалната астма. И това са само малка част от потенциалните проблеми. Хранейки се редовно с подобни продукти приемате с над десет пъти повече сол от нормалното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest