gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тиганите с незалепващо покритие

Тиганите с незалепващо покритие

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Керамични тигани
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.00 лв.
Виж ››

Най-добрите тигани с незалепващо покритие са керамичните. Керамиката е един от малкото материали, който е естествен и не влияе негативно на здравето ни.

Това е така, тъй като той е на глинена основа. Керамичните тигани са следвани от тефлоновите, доста по-широко разпространени.

Казват, че единственото необходимо на един любител готвач, са четири тигана: голям и дълбок, малък и дълбок, тиган за палачинки и уок. Пред всеки обаче застава въпросът с какво покритие да са тези тигани.

Керамично покритие

Дилемата е дали те да бъдат с тефлоново или керамично покритие.

В последните години многократно се дискутира темата за вредните тефлонови тигани и няма да я разясняваме отново. Простият ни съвет е, ако тефлоновият ви тиган е вече одраскан - хвърлете го! Нека разгледаме по-отблизо тиганите с керамично покритие.

Тигани

Както беше споменато, керамиката е на глинена основа, поради което не вреди на здравето ни.

За разлика от него в състава на тефлоновото покритие се включва PFOA или перфлуороктанова киселина - химикал, използван и при други незалепващи и устойчиви на ръжда покрития, чиито високи нива на съдържание могат да доведат до заболявания като рак, до поражения на червия дроб, дефекти при растежа и нарушения в имунната система.

Освен това керамичните съдове издържат на нагряване до 450 градуса. За сравнение - препоръчителната максимална температура при тефлона е 190 градуса, като след 260 градуса тефлонът започва да отделя токсични материали.

Тефлоновите тигани са с най-добро незалепващо покритие, но за сметка на това с тяхната употреба поемаме риск за здравето си. Компанията, патентовала тефлона, е предприела стратегия за смяна на покритието с безвредно.

Единият от вариантите е керамичното. Поради това керамичните тигани са много по-добър избор, когато си купувате съд за готвене.

Друго предимство на керамичното покритие е, че е по-издръжливо и дори да се надраска, това не променя качеството на съда. Освен това при тези съдове не се наблюдава износване.

За сравнение, надрасканата тефлонова повърхност значително повишава риска от отделяне на вредни газове при високи нагрявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Теодора Мещерова
Аз имам керамичен тиган като този на снимката- същия и съм Много доволна.
0
0
Ana Todorova
Ana Todorova
21.10.2016 14:08
За нищо не стават керамичните тигани, пълни боклуци са, кой измисля тези статии и какъв е смисъла след 10 години от както аз готвя някой да реши че тефлона е вреден?!?!
1
1
лупи
лупи
05.08.2014 20:43
Друго предимство на керамичното покритие е, че е по-издръжливо и дори да се надраска, това не променя качеството на съда. Освен това при тези съдове не се наблюдава износване - ГЛУПОСТИ, ГЛУПОСТИ, ГЛУПОСТИ! Направихте си рекламата на Делимано, сега айде лека нощ!
3
4