gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Различните видове италианска паста

Различните видове италианска паста

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Различните видове италианска паста

Пастата се прави от тесто, замесено от брашно, вода и/или яйца. Използва се в ястия, в които тестото е основната съставка и се сервира със сосове и подправки. Има две основни категории: суха и прясна паста. Сухата паста се приготвя без яйца и може да се съхранява две години при нормални условия, докато в прясната участват яйца и може да престои само няколко дни в хладилника. Обикновено пастата се вари и се сервира с всякакъв вид сос, в зависимост от плътността и индивидуалните предпочитания.

Различните видове паста

Има различни видове паста - от най-фините като ангелска коса пръчици до по-широките ленти на лазанята. Някои от най-популярните включват:

• Паста с дълга форма или пръчковидна паста: Изглежда като спагетите и може да се навива около вилицата. Има различна ширина-от най-фина, изглеждаща като ангелска коса, до закръглените букатини. Пръчковидната паста може да е кръгла или плоска, твърда или куха.

• Паста на ленти: Това е подкатегория на пастата с дълга форма и е на плоски резени. Фетучините, лингуините, талиателето и лазанята са добре познати примери за паста на ленти.

Различните видове италианска паста

• Цилиндрична паста: Има къса форма, варираща от малък до голям размер, равна или набраздена, право или диагонално нарязана. Маничоти, ригатони, извитите макарони и пеннето са някой от най-известните модели цилиндрична паста.

• Паста на формички: Има стотици разновидности за накъдряне, огъване и оформяне на пастата. Най-популярни за фусили (спираловидни), фарфале (папийонки) и руте (с форма на колело).

• Пълнена паста: Тя включва агнолоти, тортелини, мецелуне, равиоли и кнедли, от рода на гночи.

Различни форми на пастата

Пастата се среща в различни размери и форми. Някои от тях са:

• Ангелска коса, Капелини: Това е тънка и фина права паста, на която подхождат деликатните сосове. Може да бъде разполовена и да се използва в супи, салати и бързо запържени ястия.

• Папийонки, Фарфале: Папийонките или пастата с форма на пеперуда може да освежи всяко ястие с уникалния си размер. Текстурата ѝ е дебела и може да бъде използвана с всякакъв сос, в салати или супи.

• Фетучини: Фетучините или пастата с форма на панделка е най-подходяща за по-тежки сосове, като тези със сирене, месо и домати. За разнообразие те могат да бъдат разполовени и да се използват в супи и салати. Могат и да се пекат на фурна.

• Лингуини: Лингуините или малките езици са подходящи за всякакъв сос и могат да се използват за салати и бързо запържени ястия.

• Извитите макарони: Извитите макарони или кнедлите имат много всестранна форма и могат да се приготвят с всякакъв сос, да се пекат, да се сложат в супи и салати, и в бързо запържени ястия.

• Маницоти: Маницотите или малките мъфита са смес от месо, сирене и заленчуци, заляти със сос и запечени. Те могат да се напълнят и да бъдат замразени за по-късна консумация.

• Ротини: Ротините или спираловидната паста върви добре с месо, зеленчуци и сирене. Може да се използва за по-интересни салати и да се пече в касерола.

• Яйчена юфка: Това е по-широка плоска паста, направена с яйца. Пасва на супи, салати и за печене. Може да бъде сервирана топла с всякакъв сос.

• Спагети: Изглеждат като дълга корда и са едни от-най любимите видове паста на американците. Подхождат на всякакъв сос и се използват за готвене в касерола или за бързо запържени ястия.

Пастата е внедрена в различните национални кухни и има различни начини на приготвяне, от тези, които се практикуват в Италия. В Хонг Конг спагетите и макароните са основна съставка на западната хонг-конгска кухня. В Индия макароните се приготят по традиционния начин, но с кимион, куркума, фино нарязани зелени чушки, лук и зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
51
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Паста
Паста
21.01.2012 22:19
Обожавам пастата,но никога няма да мога да запомня всичките и имена,а те са над 360....
1
0