Яйца
EggsJaja

Яйца

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Нарисувани яйца
Силиконова яйцеразбивачка Danny Home
Качество без компромис:
Силиконова яйцеразбивачка Danny Home
6.90 лв.
Виж ››

Яйцето е с кръгла или овална форма, състоящо се от яйцеклетка, заобиколена от слоеве мембрани и външна обвивка, която поддържа и опазва развиващия се ембрион и неговите хранителни резерви. Повечето яйца за консумация, включително тези на птиците и на костенурките, се състоят от защитна, овална яйчена черупка, албумин (яйчен белтък), яйчен жълтък, както и различни тънки мембрани.

Хайверът също е яйца, но от риби. Най-популярните за консумация птичи яйца са тези от кокошки. Патешките и гъши яйца, пъдпъдъчи яйца, както и тези от щраус се считат за деликатес. Яйцата от чайка се считат за деликатес в Англия, както и в някои скандинавски държави, особено в Норвегия. В някои африкански страни, яйцата от токачка често се срещат на пазара. Яйцата от фазан и ему са също напълно годни за консумация, но не са широко достъпни.

Птичите яйца са ценен хранителен продукт в праисторията и на двете общества – ловните култури и във времената, когато птиците са вече опитомени. В Египет, гробницата на Харемхаб, построена около 1420 г. пр. Хр., показва изображение на мъж, който носи яйца от щраус и други големи яйца, вероятно на пеликан.

В древен Рим, яйцата са били консервирани по различни методи, а храненето често е започвало първо с ястия от яйца. Римляните са мачкали черупките от яйца в чинията си за премахване на злите духове, които се крият в тях. В Средновековието, яйцата са били забранени по време на Великия пост.

Яйчната промишленост на сушените яйца е разработена през 19 век, преди възхода на тази на замразените яйца. През 1878 г., една компания в Сейнт Луис, Мисури започва да трансформира яйчен жълтък и белтък в светло-кафяво брашно чрез процес на сушене. Производството на сушени яйца значително се разширява по време на Втората световна война за използване от Американската армия и нейните съюзници.

Яйца

Яйцата могат да се приготвят мариновани, твърдо сварени, рохки, бъркани, пържени и замразени. Те също могат да се консумират сурови, но това не се препоръчва за хора, които могат да бъдат особено чувствителни към салмонела, като възрастните хора или бременните жени.

При суровите яйца протеините са само 51% био-достъпни, докато при варените яйца са близо 91% био-достъпни, което означава, че протеините при варените яйца са почти два пъти повече абсорбирани, отколкото тези в белтъка на суровите яйца. Яйчните жълтъци са важен емулгатор в кухнята, а протеините в яйчения белтък могат да образуват пяна. Натрошени яйчни черупки понякога се използват като хранителна добавка, за да доставят калций.

Съществуват различни размери яйца, като в Европа, те са дефинирани както следва

много големи - над 73 грама, големи 63-73 грама, средни 53-63 грама и малки - под 53 грама.

Състав на яйцата

Яйцата са изключително добър източник на протеини, както и на различни други хранителни вещества. Само 1 яйце съдържа 6 г висококачествен протеин и всичките 9 есенциални аминокиселини. Кокошите яйца са най-често консумираните яйца. Те предоставят всички основни аминокиселини за хората и осигуряват няколко витамини и минерали, включително витамин А, рибофлавин, фолиева киселина, витамин В6, витамин В12, холин, желязо, калций, фосфор и калий.

Цялото количество на витамин А, D и Е е в яйчения жълтък. Яйцето е една от малкото естествени храни, които съдържат витамин D. Голям яйчен жълтък съдържа около 60 калории, а яйчения белтък съдържа около 15 калории. Голям жълтък съдържа повече от две-трети от препоръчваната дневна доза от 300 мг холестерол. Яйцата са много добър източник на каротиноидите на лутеин и зексантин, които са с жълт/оранжев цвят.

Яйца

Избор и съхранение на яйцата

Пресни яйца са тези, които са на най-много 7 дни от снасянето им. Има някои трикове за установяване на качеството на яйцето и дали то е старо или прясно. Един от тях е да сложите яйцата в съд със солена вода (120 г сол на 1 л вода). Ако кокошите продукти са пресни, то те ще лежат на дъното водоравно. По-старите яйца започват да се изкачват по-нагоре във водата. Ако яйцето на практика изплува над водата, е добре да го хвърлите и да не консумирате. Обикновено яйцата, които са по-стари от 30 дни, плуват на повърхността на водата с тъпата част нагоре.

Когато подреждате яйцата за съхранение, в никакъв случай не ги мийте преди това, защото черупките им става пропускливи. Подреждайте ги с острата част надолу в картона, което позволява въздушният мехур да остане отгоре. Може да ги забършете леко с кърпа, ако има замърсявания.

Запазването на яйцата за консумация е изключително важно, тъй като неправилно обработените яйца могат да съдържат салмонела - бактерии, които могат да причинят тежки хранителни отравяния. Най-простият начин да се запази яйце е да се обработи със сол. Солта освобождава водата от бактерии и плесени, като предотвратява тяхното развитие.

Ако има някое счупено яйце, може да го запазите в хладилник 2 дни, а твърдо сварените необелени яйца издържат до­ 4 дни. Обелени яйца може да пазите на хладно най-много 24 часа. Ако сте правили целувки и са ви останали само жълтъци, може да ги покриете със студена вода и да ги запазите в хладилника за няколко дена.

Яйца на очи

Кулинарна употреба на яйцата

Употребата на яйцата в кулинарията е широка и се простира до безбрежни граници. Макар и масово вегетарианците да не долюбват яйцата, тези кокоши продукти са в основата на много кулинарни шедьоври. Приложението им в сладкарството започва с различни кексове, сладкиши, платове за торти, минава през крема за тях и стига до различни дребни сладки, бисквити и целувки, последните от които се приготвят само с белтъци.

Яйцата са неизменна част от много френски сосове, сос тартар, различни предястия, като например фаршировани яйца. Застройките за супи и заливките за различни печива, като мусака, са немислими без яйца. Тези хранителни кокоши производни са честа добавка към салати и т.н.

Ще ви издадем няколко кулинарни технически трика, когато ви се наложи да готвите с яйца. Белтъците могат да се отделят лесно от черупките, ако им пробиете една малка дупка или просто счупите яйцата във фуния - по този начин белтъкът изтича, а жълтъкът остава във фунията. Всяко яйце трябва да се счупва в отделен съд и тогава да се прибавя към останалите, за да сте сигурни, че едно развалено няма да попречи на останалите пресни яйца.

Когато готвите различни сосове, кремове и дипове с яйца, винаги използвайте пресни. Когато разбивате белтъци, те трябва да са добре охладени. Може да им добавите щипка сол, а захарта започнете да добавяте едва когато белтъците са побелели и леко бухнали.

Ползи от яйцата

Холинът, съдържащ се в яйцата, е важен хранителен елемент за развитието на мозъка и е изключително важен при бременни и кърмещи жени, за да се осигури здравословно развитие на мозъка на плода.

Напоследък се произвеждат и кокоши яйца, които са особено богати на омега 3 мастни киселини. Тези яйца се получават, като кокошките носачки се хранят с храна, съдържаща полиненаситни мазнини и келп.

Яйцата са лесно усвояема храна от организма и са от особена важност за изграждане и обновяване на неговите клетки. Яйчният белтък съдържа незаменими аминокиселини, които са в оптимално равновесие. Мазнините в белтъка са основно полиненаситени и поради това безвредни.

Пъдпъдъчи яйца

Едно старо кулинарно поверие гласи, че суровите яйца са по-хранителни и полезни. Въпросът е доста спорен, особено знаейки, че полезните съставки на яйцето са достатъчно устойчиви на висока температура и се запазват след различни видове кулинарна обработка.

Хапването само на едно яйце дневно може да предотврати макулната дегенерация заради каротеноидното съдържание на кокошите производни. Редовната консумация на яйца снижава риска от рискът от развитие на катаракта. Има и научни доказателства, че редовното хапване на умерено количество яйца може да предотврати образуването на тромби и появата на инсулт и инфаркт.

Заради витамин D и високите нива на сяра, яйцата са полезни за запазване на костната плътност и добрия външен вид на кожата и косите. Редовната консумация на яйца може да накара косата ви да расте осезаемо по-бързо и да изглежда добре. Съществуват данни, че яйцата могат да действат превантивно при случаи на рак на гърдата.

Вреди от яйцата

Все пак вредата от яйцата е на лице, особено, ако обичате да прекалявате с консумацията им. За хората, които са предразположени към атеросклероза, не е препоръчително за хапват повече от едно яйце седмично. Завишената консумация на тези кокоши продукти може да довете до повишен риск от диабет тип 2. Също така една от най-разпространените хранителни алергии при бебета е тази към яйца. Алергичните реакции към яйчните белтъци са по-чести, отколкото тези към яйчните жълтъци.

Подхождайте внимателно към консумацията на сурови яйца, защото ако е прекомерно висока, това може да ви доведе до болестно състояние, известно като биотинова авитаминоза. Белтъчините в сурово състояние могат да доведат и до различни прояви на алергия, уртикария и екзема.

Разбира се, хранителното натравяне със суровите яйца могат да предизвикат и хранителни отравяния, което се отнася повече за пачите и гъшите яйца. Именно те съдържат повече мазнини и често са носители на салмонелна инфекция. При кокошите яйца също не са редки случите на тези инфекциозни състояние.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.1
53
45
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Веселина Константинова
Обичам яйца във всякакви вариации!
2
0