Да си изпечем слънчогледови семки
How to Roast Sunflower Seeds?Da ispečemo semenke suncokreta
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си изпечем слънчогледови семки

Да си изпечем слънчогледови семки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Слънчогледови Семки
Точило за ножове с различни наточвания-19%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
16.20 лв.
Виж ››

Слънчогледът се отглежда за първи път в степите на Северна Америка, между западното крайбрежие на днешно Перу и централно Мексико.

В Европа растението се внася като декоративно в Мадридската Ботаническа градина през 1510 г. Като маслодайна култура в за пръв път се използва в Русия в началото на 19 век., докато в България бива внесен чак след Освобождението.

Това едногодишно културно растение се отглежда главно заради богатите си на мазнини семена. Той е третата по мащаб на производството маслодайна култура в света след соята и рапицата. Има над 100 разновидности на слънчогледа, повечето от които са диворастящи.

Културните растения са само два: културният слънчоглед Helianthus annuus L. и топинамбурът, наричан още ерелмаз - Helianthus tuberosus L. Различните им сортове пък се култивират според предназначението си: за маслодайна култура, за фураж, за семена, за декорация и др.

Печенето на слънчогледовите семки значително намалява здравословните им ползи, но от друга страна ги прави неописуемо вкусни. За някои хора те са истинска „краста”, тъй като започнат ли да ги белят и ядат, не могат да спрат.

Бял Слънчоглед

Печенето на семките е изключително лесно. Единственият коварен момент е при самото изпичане, тъй като могат да загорят. Семките се постилат в тава, като отгоре се поръсват с вода, брашно и сол.

Брашното се слага, за да може по-лесно да залепне солта по тях, но не е задължително. Слагат се да се пекат, като често се разбъркват.

Семките могат да се изпекат и поръсени само с вода, за да се избегне калорийното увеличение. В 100 гр печени без сол и мазнина слънчогледови семена се съдържат 582 ккал, докато в печени със сол и добавена мазнина слънчогледови семена има 592 ккал.

Суровите и сушените слънчогледови семена трябва да се съхраняват в хладилника преди каквато и да е употреба, тъй като в противен случай ще гранясат до дни.

Сушени или сурови, семената са подходяща добавка към салати, кашички и различни зеленчукови миксове. От друга страна, слънчогледовите кълнове са подходящи отново за салати, задушени зеленчукови блюда и като гарнитура към риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest