Мумийо

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Мумийо

Мумийо представлява лепкава и плътна субстанция, подобна на катран и с цвят, който варира от бял до тъмно кафяв. Споменава се още в трудовете на Авицена и Аристотел като лекарство с много добри ободряващи и антисептични свойства.

Наричат Мумийо вълшебна смола и чудотворен балсам. С нея се лекуват редица болести, затова е изключително ценено в хомеопатията и Аюрведа.

Мумийо притежава много имена.

Аптекарите го наричат шиладжит, билкарите го наричат скална сълза, а в някои култури е известно като кръвта на планината. То се извлича от скални цепнатини. Според някои наподобява дървесна смола, докато други го оприличават като жилав кристал.

Какво е Мумийо

Произходът на Мумийо не е много добре проучен, затова съществуват много теории и догадки относно него.

Най-разпространената версия е, че тази лечебна смола се образува от животински екскременти, кости и разложени тъкани на животни и растения, които се обогатяват с полезни вещества от минералните скали.

На вид е с различен състав, в зависимост от състава и местонахождението си. Среща се в червен, кехлибарен, кафеникаво-черен, сребрист и небесносин цвят. На допир смолата е гъста и лепкава, затова в миналото са я бъркали с катран.

От древни времена най-големите находища на Мумийо са предимно в Индия и Средна Азия. В наши дни има и находища в Казахстан, Кавказ, южните райони на Сибир. Най-висококачественото се добива в Киргизстан, където производството му се контролира от правителството.

В рамките на едно находище запасите варират между 200 кг и 1.5 тона. В близост до подобно находище се усеща специфичен аромат. Той идва от спояването на втвърдените екскременти на животните.

Състав на Мумийо

Мумийо съдържа богат списък от полезни вещества, минерали и витамини. Най-високо е съдържанието на водород, кислород, калий, мед, желязо, силиций, фосфор, сребро.

Богато е на витамини А, В1, В6, В12, Р. В състава му има органични киселини, смолисти вещества, етерични масла.

Избор и съхранение на Мумийо

Мумийо се среща в специализираните магазини под формата на капсули или смола. Използва се и под формата на мехлеми и течем екстракт.

Цената на 50 капсули в опаковка е около 10 лв., докато смолата е по-скъпа – около 20 лв.

Съхранявайте Мумийо на хладно и сухо място, което е недостъпно за малки деца. Лечебната смола не бива да се използва като заместител на рационалното здравословно хранене.

Ползи от Мумийо

Шиладжит Мумийо

Мумийо лекува редица заболявания. Прилага се при малки и безобидни болежки като преумора, световъртеж, главоболие, така и при сериозни здравословни проблеми. Смолата влияе положително върху функцията на костната тъкан, нервните стволове, сърдечния мускул.

Стимулира процесът на кръвотворене и повишава способността на черния дроб да обезврежда токсините. Подпомага защитните функции на организма и влияе благоприятно при хора с намалени физически сили и такива, подложени на стрес.

Органичните киселини, които се съдържат в този продукт, участват в обмяната на веществата, поддържат киселинно-алкалното равновесие, понижават гнилостните процеси в дебелото черво и подобряват дейността на ендокринните жлези.

Аминокиселините участват във въглехидратната и белтъчната обмяна, оказват положителна стимулация върху сърдечно-съдовата система, подобряват мозъчното кръвообращение. Оказват благоприятно действие при язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Благодарение на приема на Мумийо се подобрява минералния обмен и се усилва зарастването на костни счупвания. Препоръчва се при глисти, диспепсия, епилепсия, истерия, неврастения, увеличен далак, камъни в жлъчката, жълтеница, анорексия, екзема, анемия, дисменорея и аменорея. Повишава хемоглобина и разширява кръвоносните съдове.

Други състояния, при които се препоръчва прием на Мумийо са камъни в бъбреците, хемороиди, хроничен бронхит и астма, намаляване на кръвната захар при диабет.

Тъмната смола е ефективен натурален продукт за подобряване на сексуалната активност. Използва се като имуностимулиращо и добро превантивно средство за укрепване на общото здравословно състояние.

Вреди от Мумийо

Мумийо не бива да се приема от бременни жени, кърмачки и деца. Не бива да се превишава препоръчителната денвна доза, която е упомената на опаковката. В противен случай могат да се получат някои странични ефекти. По време на лечението не бива да се употребява алкохол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Валерия
Валерия
17.08.2015 19:53
моля, искам да закупя МУМИЙЕ
има ли такава възможност?
0
0
Милена
Милена
29.10.2013 17:19
Валентина, мумийо във формата на таблети съм купувала произведени от Хималая. Преди години имаше гаранция за качеството на техните продукти.
0
0
валентина
валентина
21.07.2013 17:05
На мен статията много ми хареса. Имам само един вопрос -къде може да купя МУМИЙО.Искам да е чист натурален продукт. Благодаря.
3
1
Вяра
Вяра
10.08.2014 23:51
В България къде да купим мумио
1
0