Норепинефрин
NorepinephrineNorepinefrin
gotvach.bg»Статии»Хормони»Норепинефрин

Норепинефрин

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651648k
Норепинефрин

Норепинефрин, познат още като норадреналин е важен хормон, който заедно с адреналин се образува в сърцевината на надбъбречните жлези.

Норепинефрин има действие, подобно на симпатиковия дял на вегетативната нервна система – ускорява нервните съкращения, потиска движението на стомаха и червата, повишава кръвното налягане. Норепинефринът предизвиква свиване на кръвоносните съдове, което води до повишаване на устойчивостта.

Функции на норепинефрин

Норепинефрин и адреналинът са най-разпространени и произвеждани в тялото катехоламини, с чиято помощ симпатиковата нервната система управлява метаболизма в човешкото тяло. Норепинефринът е основния медиатор на симпатиковия дял на вегетативната нервна система.

Норепинефрин заедно с адреналина ускоряват обмяната на веществата и благоприятстват превръщането на гликогена в черния дроб в глюкоза. По този начин повишават концентрацията й в кръвта. При стресови състояния норепинефринът се увеличава.

Физиологичното действие на норепинефрина се състои в повишаване на периферното съпротивление на кръвоносната система; повишава състоянието на будност, което води до безсъние; повишава систолното и диастолното кръвно налягане.

С развитието на една стресова ситуация нивото на адреналина постепенно пада, а за сметка на това нивото на норепинефрина се увеличава. Физиологичните въздействия на тези два невротрансмитера върху тялото може да се оприличат като приспособителни реакции за предстояща битка или паническо бягство от опасност.

Заедно с норепинефрин и адреналина в състояние на стрес от надбъбречната жлеза се отделя и друг хормон от групата на глюкокортикоидите, който е познат като кортизол. Той подготвя тялото за борба с физиологичните последствия от преживяния стрес.

Общите стимули за секретиране на хормоните от сърцевината на надбъбречните жлези се изразяват в хипогликемия, упражнения и емоционална слабост.

Безсъние

Норепинефрин влияе върху състоянието на будност, като в случай на стрес той се произвежда в повишено количество. Резултатът от това е въртене цяла нощ в леглото и невъзможност за заспиване. Много често хората не подозират каква е причината за безсънието и за миг не подозират, че причината за корени в този хормон.

Учените откриват много интересен факт относно хазарната зависимост и норепинефрина. Те смятат, че от прибързани действия на игралната маса може да ни спаси инжектирането на норепинефрин.

Друг интересен факт е, че от около 30-те открити до момента невротрансмитери, учените са установили връзка между три от тях с клиничната депресия. Това са допамин, серотонин и норепинефрин. Те функционират в онези части на мозъка, които контролират реакциите при стрес, апетита, емоциите и сексуалното желание.

Нива на норепинефрин

Повишеното ниво норепинефрин може да причини повишено кръвно налягане, повишена глюкоза в кръвта, увеличено производство на енергия в организма, ускоряване на сърдечната дейност и други състояния.

Постоянното високите нива норепинефрин може да се дължат на различни причини и заболявания като прием на амфетамини, стрес, надбъбречен аденом, хиперфункция на надбъбречната жлеза, рак на надбъбречната жлеза и др. Ниските нива на норепинефрин се свързват с изпадането в депресивни състояния.

Прием на норепинефрин

Под формата на лекарствен препарат норепинефрин се приема за лечение на артериална хипотония в резултат на настъпил шок от кардиогенен, постоперативен и травматичен характер.

Той стимулира специфични рецептори, което води до повишаването на периферното съдово съпротивление и артериалното кръвно налягане. Препаратът не бива да се приема при бременност, атеросклероза на мозъчните съдове и сърдечна декомпенсация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес