Фитоестрогени
PhytoestrogensFitoestrogeni
gotvach.bg»Статии»Хормони»Фитоестрогени

Фитоестрогени

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Рак на гърдата

Споменавайки думата хормони, повечето от хората се сещат за половите. Тестостеронът и естрогенът изпълняват редица важни функции, които са свързани не само с половата енергия, но и с поддържането на добро здравословно състояние.

Достигайки до определена възраст, в организма на жената настъпват редица промени, които са свързани именно с намаляването на количеството на тези хормони. Затова е необходима алтернатива, която да компенсира тази загуба.

В някои случаи природните медикаменти са по-добри от синтетичните лекарства. Тази алтернатива са фитоестрогени или т.нар. изофлавоноиди.

Естрогенът в женския организъм се грижи за баланса му. В големи количества той може да предизвика раздразнителност или пристъпи на нежност, които са свързани с предменструален синдром.

Недостигът на естроген пък допринася за горещите вълни и загубата на костна маса по време на менопауза. Фитоестрогените притежават способност да се свързват с естрогенните рецептори в клетките на тялото.

Соеви продукти

Функции на естрогените

Фитоестрогени са вещества с растителен произход, които представляват аналог на женските полови хормони. Когато попаднат в организма на жената, те регулират синтеза и компенсират липсата на естрогени до нивото, което е необходимо за здравето и външния вид на жената. Фитоестрогените не притежават хранителни свойства, защото липсата им не води до дефицит.

Най-общо фитоестрогени са хетерогенна група от различни съединения – флавоноли, катехини, флавоноиди, флавони и антоцианиди. От медицинска гледна точка интерес представляват два основни класа – лигнани и изофлавони.

Лигнани – притежават антиоксидантно действие, регулират хормоналното равновесие и увеличават производството на хормони.

Имат изявено благотворно действие върху тялото на жените по време на менопауза. Високите нива лигнани се свързват с намаляване риска от рак на дебелото черво.

Боб

Изофлавони – това са вещества укрепващи имунната система. Те са с най-силно действие сред растителните естрогени. Изофлавоните намаляват оплакванията по време на менопаузата /най-вече горещите вълни/ и предпазват от рак. Антиоксидантното им действие се усилва при едновременната им употреба с витамин С.

Вследствие на тези изброени действия се смята, че изофлавоните играят важна роля в профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, на раковите заболявания, остеопороза и симптомите на менопаузата.

Източници на фитоестрогени

Голямо количество лигнани се съдържа в житните растения и мастните семена, най-вече ленено и конопено семе. Натрупвания на изофлавони се установяват главно в зърната, плодовете, шушулките, корените и листата на растенията.

Богати източници на изофлавони са боб, леща, пшеница, ръж, царевица. Особено богати са соевите продукти. Соевите изофлавони имат слаби естрогени, а от тях най-значими за човешкото здраве са даидзен и генистен.

Във фармацефтичната мрежа се разпространяват добавки, които съдържат фитоестрогени и имат за цел да облекчат симптомите на менопаузата при жените. Те намират и приложение в козметиката.

Рекламират се много кремове, които подпомагат стягането, уплътняването и уголемяването на бюста. Известно е, че жениите чиито организъм не произвежда достатъчно количество естроген имат малък бюст. Все пак използването на подобни кремове трябва да се съгласува с лекар.

Предозиране с фитоестрогени

Мненията на учените относно влиянието на фитоестрогени са твърде противоречиви. Те смятат, че прекомерната употреба на тези растителни хормони може да доведе до сериозни вреди за здравето на жените.

Учените предупреждават нежния пол да не прекалява с приема на соеви продукти, защото прекалено голямото количество естрогени в тялото увеличава риска от развитие на рак на гърдата.

Изследвания показват, че в малки дози фитоестрогените действат подобно на човешките полови хормони /естрогените/, но в големи дози застрашават тяхното производство и действие.

За да се получи желаният ефект от прием на фитоестрогени, най-доброто решение е навременна консултация със специалист. Той трябва да определи необходимите количества, така че фитоестрогените да бъдат полезни за здравето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес